ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαναμόλυνση από τη μετάλλαξη Όμικρον

28 Φεβρουαρίου 2022, 07:00

images

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης από SARS-CoV-2, και συγκεκριμένα από την παραλλαγή BA.2. της μετάλλαξης Όμικρον. Ερευνητές από το Statens Serum Institut στη Δανία ανέλυσαν περιπτώσεις νόσησης, πολλές από τις οποίες αφορούσαν την εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.2. Από τις περίπου 2 εκατομμύρια λοιμώξεις που αναφέρθηκαν στη Δανία από τον Νοέμβριο 2021 έως το Φεβρουάριο 2022, οι ερευνητές εστίασαν σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί δύο φορές με διαφορά 20 έως 60 ημερών.

Οι ερευνητές βρήκαν μόνο 187 περιπτώσεις επαναμόλυνσης, με μόλις 47 κρούσματα της ΒA.2 να εμφανίστηκαν λίγο μετά τη μόλυνση με BA.1. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά ήταν σε νεαρά, μη εμβολιασμένα άτομα με ήπια συμπτώματα

«Εάν δεν υπάρχει σαφώς τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη, όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν», είπε στο Healthline ο Jens Rueter, MD, επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος στο εργαστήριο Jackson. Τόνισε ότι, εάν είχατε ήδη μολυνθεί μία φορά, η ανοσία σας έναντι των υφιστάμενων και πιθανόν επερχόμενων παραλλαγών θα ενισχυθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό.

«Είναι πολύ πιθανό οι εμβολιασμοί να παραμείνουν πολύ αποτελεσματικοί κατά της σοβαρής ασθένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Rueter. Πρόσθεσε δε ότι αυτό σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς ανοσοκαταστολή, τα οποία προστατεύουν τους άλλους ακολουθώντας τους κανόνες φυσικής απόστασης, δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για ενδεχόμενες παραλλαγές.

Ο Daniel Gluckstein, σύμβουλος για λοιμώδεις νόσους, στο Ιατρικό Κέντρο Pomona Valley στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις επαναμολύνσεις από Όμικρον αφορούσαν την παραλλαγή BA.2, και μάλιστα τα άτομα που νόσησαν για δεύτερη φορά δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

«Οι επαναμολύνσεις με Όμικρον BA.2 ή BA.1 ήταν πολύ πιο πιθανές σε νεότερα μη εμβολιασμένα άτομα, επομένως τα εμβόλια ήταν πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη των επαναμολύνσεων σε σύγκριση με προηγούμενη μόλυνση μόνο», δήλωσε.

Ο Gluckstein εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Όμικρον  προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα πρόσφατων λοιμώξεων, αλλά μια λιγότερο δραματική αύξηση σε σοβαρές ασθένειες και θανάτους από ό,τι παλαιότερα στελέχη του κορωνοϊού.


Σχετικά Άρθρα