ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαναφέροντας μία παλιά θεραπεία ως απάντηση σε μια αυξανόμενη κρίση στα αντιβιοτικά

26 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Ο Thomas Patterson ήταν σε διακοπές στην Αίγυπτο με τη σύζυγό του όταν αρρώστησε για πρώτη φορά, το 2015. Ο ίδιος είναι καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και η σύζυγός του, Steffanie Strathdee, είναι καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών και επιδημιολόγος στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ο Patterson μολύνθηκε από το Acinetobacter baumannii,  το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αργότερα θα ονόμασε το πιο επικίνδυνο παγκόσμιο παθογόνο. Μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο στο Σαν Ντιέγκο καθώς τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν γρήγορα. Είχε οξεία παγκρεατίτιδα, σηπτικό σοκ και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, μεταξύ άλλων απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Όλα τα αντιβιοτικά απέτυχαν. Κάθε συμβατική ιατρική θεραπεία εγκεκριμένη από το FDA, παρασύρθηκε σαν ενόχληση από τα βακτήρια που εισέβαλαν σε κάθε εκατοστό του σώματος του Patterson. Τι έσωσε τελικά τη ζωή του Patterson και απέτρεψε τον A. baumannii  από το να καταστρέφει περαιτέρω τον οργανισμό του; Η θεραπεία με φάγο. Οι βακτηριοφάγοι ή απλώς οι φάγοι είναι ιοί που επιτίθενται σε συγκεκριμένα βακτήρια.

Ο γιατρός που επέβλεπε προσωπικά την υπόθεση του Patterson, ήταν ο Robert “Chip” Schooley, MD, διακεκριμένος καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο UCSD.

Ο Schooley είναι συνδιευθυντής του Κέντρου Καινοτόμων Εφαρμογών και Θεραπευτικών Φάγων στην Ιατρική Σχολή UCSD, όπου συνεργάζεται με τον Strathdee. Ο ίδιος έγινε ο πρώτος γιατρός στις Ηνωμένες Πολιτείες που θεράπευσε έναν ασθενή - τον φίλο του, Patterson - με θεραπεία IV βακτηριοφάγου για μια βακτηριακή λοίμωξη που είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Αν και οι θεραπείες με φάγο ανακαλύφθηκαν πριν από περισσότερο από 1 αιώνα από τον μικροβιολόγο Felix d'Hérelle στα κόπρανα ασθενών με shigella – την αιτία της δυσεντερίας – δεν έχουν γίνει πολλές κλινικές δοκιμές για να ελεγχθεί πόσο καλά λειτουργούν.

«Οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει σε μια παλιά ιδέα για τους βακτηριοφάγους», δήλωσε ο William Schaffner, MD, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ. Ο FDA το 2019 ενέκρινε τις πρώτες κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία με φάγο.

«Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τα μικροβιολογικά στάδια που σκότωναν τα βακτήρια. Κάθε φάγος σκοτώνει μόνο ένα συγκεκριμένο κομμάτι βακτηρίων. Δεν τα σκοτώνουν τόσο ευρέως όσο τα αντιβιοτικά», είπε ο Schooley.

Έτσι, επισημαίνεται ένα από τα θετικά στοιχεία της θεραπείας με φάγο: Η στοχευμένη αντιμετώπιση των βακτηρίων. Τα αντιβιοτικά δεν διακρίνουν τα υγιή βακτήρια στο σώμα σας – για παράδειγμα στο έντερο – από τα παθογόνα που σας βλάπτουν.

«Ένα αντιβιοτικό θα αντιμετωπίσει εκείνα τα βλαβερά βακτήρια του στρεπτόκοκκου που προκαλούν τον πονόλαιμο. Ωστόσο, ολόκληρος ο οργανισμός σας θα βιώσει τον αντίκτυπο αυτού του αντιβιοτικού… και έτσι θα προωθήσει την αντίσταση στα αντιβιοτικά σε αυτά τα βακτήρια στο έντερό σας», είπε ο Schaffner.

Σχετικά Άρθρα