Εντοπίστηκαν διαφορές φύλου στις συνέπειες των καρδιαγγειακών παθήσεων
19 Ιουλίου 2024, 07:00
Τα στατιστικά δείχνουν ότι ετησίως ο επιπολασμός της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των γυναικών (60 εκατομμύρια) σε σύγκριση με τους άνδρες (53 εκατομμύρια) στην Ευρώπη, με περισσότερες νέες διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου να καταγράφονται στις γυναίκες (6,5 εκατομμύρια) παρά στους άνδρες (6,1 εκατομμύρια). Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι κατά κύριο λόγο ένα «ανδρικό φαινόμενο».
Ο σκοπός της νέας μελέτης με τίτλο ATTICA, ήταν να εξετάσει τις διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στη μακροπρόθεσμη (20ετή) επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου και τους καθοριστικούς παράγοντες της. Η Επιτροπή Δεοντολογίας του Α' Καρδιολογικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Επιτροπή Δεοντολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενέκριναν την έρευνα αυτή.
Το 2002, στρατολογήθηκαν 3.042 φαινομενικά υγιείς Έλληνες ενήλικες και το 2022, πραγματοποιήθηκε η 20ετής παρακολούθηση με 2.169 συμμετέχοντες. Συνολικά, οι άνδρες εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά την περίοδο των 20 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι αναλύσεις, οι οποίες προσαρμόστηκαν στην ηλικία αποκάλυψαν, ωστόσο, ότι οι γυναίκες εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ 55 και 75 ετών. Η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και η πρόωρη θνησιμότητα, ήταν πιο έντονη στους άνδρες. Επιπλέον, η επιβάρυνση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, ήταν μεγαλύτερη σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Οι κλινικοί παράγοντες κινδύνου και η συμμόρφωση στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, αναδείχθηκαν ως οι πιο σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της επίπτωσης καρδιαγγειακής νόσου σε διάστημα 20 ετών.
Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει διάφορες έμφυλες ανισότητες στην καρδιαγγειακή νόσο, αμφισβητώντας τις επικρατούσες αντιλήψεις ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι φαινόμενο των ανδρών. Η προσαρμογή των στρατηγικών πρόληψης για την κατάλληλη αντιμετώπιση της νόσου ανάλογα με το φύλο, ιδιαίτερα μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την επιβάρυνση της καρδιαγγειακής νόσου.