ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα φυτό διχάζει την παγκόσμια καρδιολογική κοινότητα

31 Ιουλίου 2019, 07:20

images

Η δακτυλίτιδα είναι ένα φάρμακο, παράγωγο του φυτού Digitalis, που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από το 1785 για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή και ο κολπικός πτερυγισμός. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει αντικείμενο διαφωνίας μέσα στην ιατρική κοινότητα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια του.

Ο ηλεκτροφυσιολόγος του Stanford, Mintu Turakhia, έγραψε στο έγκριτο περιοδικό JACC ότι "ίσως ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη Digitalis στον κήπο και στα βιβλία ιστορίας και έξω από την ιατρική πρακτική".

Ο καρδiολόγος του Yale, Harlan Krumholz έγραψε σε πρόσφατο tweet ότι " το μείζον όφελος της δακτυλίτιδας μπορεί να επιτευχθεί με τη μη χρήση του”!

Σε άρθρο του ο ηλεκτροφυσιολόγος John M. Mandrola επανεξετάζει την χρησιμότητα του φαρμάκου. Το μεγαλύτερο πλήγμα για την αξιοπιστία της δακτυλίτιδας, αναφέρει, προήλθε από μελέτες παρατήρησης ή μετα-ανάλυση μελετών παρατήρησης οι οποίες δεν έχουν μεγάλη αξιοπιστία. Αντίθετα τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν μεγαλύτερη ισχύ καθώς σε αυτές οι ασθενείς λαμβάνουν την συγκεκριμένη θεραπεία ή εικονικό φάρμακο και η αποτελεσματικότητα αξιολογείται χωρίς να είναι εκ των προτέρων γνωστό ποια από τις δυο θεραπείες έλαβε ο ασθενής.  

Η  μόνη τυχαιοποιημένη δοκιμή αποτελεσματικότητος της διγοξίνης ήταν η μελέτη DIG. Περιέλαβε 6800 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και χορήγησε διγοξίνη ή εικονικό φάρμακο . Η διγοξίνη δεν μείωσε τη συνολική θνησιμότητα, αλλά μείωσε το ποσοστό της επανανοσηλείας τόσο συνολικά όσο και για την επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Ο τρόπος όμως με τον οποίο καθορίστηκε το αν θα πάρει κάποιος ασθενής δακτυλίτιδα δεν ήταν αμερόληπτος (δεν ήταν τυφλός). Ο Dr. Mandrola λοιπόν υποστηρίζει ότι υπήρξε μεροληψία κατά της διγοξίνης στην συγκεκριμένη μελέτη. Και καταλήγει: «Αν και συμφωνώ ότι έχουμε καλύτερα φάρμακα πρώτης γραμμής και για την καρδιακή ανεπάρκεια και για την κολπική μαρμαρυγή η διγοξίνη είναι χρήσιμη για επιλεγμένους ασθενείς. Εάν προτείνετε να μην χρησιμοποιήσουμε δακτυλίτιδα επειδή προκαλεί βλάβη, πρέπει να μου δείξετε ισχυρότερες μελέτες».

ΠΗΓΗ: Από άρθρο του Medscape.com

Σχετικά Άρθρα