Ένα φάρμακο αύξησε τη διάρκεια ζωής σε πειραματόζωα κατά 25%
20 Ιουλίου 2024, 08:00
Ένα φάρμακο αύξησε τη διάρκεια ζωής πειραματόζωων κατά σχεδόν 25% σε μία έρευνα, με τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι το φάρμακο αυτό μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη γήρανση του ανθρώπου. Ειδικότερα, η ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Επιστήμης MRC, του Imperial College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, διερεύνησε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-11. Τα επίπεδά της αυξάνονται στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς μεγαλώνουμε, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι έτσι ανατρέπονται αρκετοί βιολογικοί παράγοντες που ελέγχουν το ρυθμό της διαδικασίας της γήρανσης.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα: Στο πρώτο, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια δεν ήταν σε θέση να παράγουν ιντερλευκίνη-11.
Στο δεύτερο, οι ερευνητές περίμεναν μέχρι τα ποντίκια να γίνουν 75 εβδομάδων (περίπου αντίστοιχη ηλικία με τα 55 έτη στους ανθρώπους) και στη συνέχεια τους έδιναν τακτικά ένα φάρμακο για την απομάκρυνση της ιντερλευκίνης-11 από τον οργανισμό τους
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι η διάρκεια ζωής αυξήθηκε κατά 20-25% ανάλογα με το πείραμα και το φύλο των ποντικών.
Η καθηγήτρια Anissa Widjaja, από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS, δήλωσε: «Αν και η εργασία μας έγινε σε ποντίκια, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα έχουν μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι έχουμε δει παρόμοια αποτελέσματα σε μελέτες ανθρώπινων κυττάρων και ιστών.
«Αυτή η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της γήρανσης και έχουμε αποδείξει, σε ποντίκια, [ότι υπάρχει] μια θεραπεία που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην υγιή γήρανση».
Tags: αντιγήρανση, γήρανση, προσδόκιμο ζωής