ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμφύτευμα εγκεφάλου βοηθά επιζώντα εγκεφαλικού να επικοινωνεί σε δύο γλώσσες

30 Μαΐου 2024, 07:00

images

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανέπτυξαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει έναν επιζώντα εγκεφαλικού να επικοινωνήσει για πρώτη φορά στα ισπανικά και τα αγγλικά. Οι ειδικοί από το Κέντρο Νευρωνικής Μηχανικής και Προσθετικών του πανεπιστημίου, εργάζονταν σκληρά εδώ και αρκετά χρόνια για να σχεδιάσουν ένα σύστημα αποκωδικοποίησης, που θα μπορούσε να μετατρέψει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε προτάσεις και στις δύο γλώσσες και να τις εμφανίσει σε μια οθόνη. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature Biomedical Engineering και περιγράφει την έρευνά τους, ο άνδρας στον οποίο δοκιμάστηκε το εμφύτευμα, αναφέρεται ως Pancho. Σε ηλικία 20 ετών, έμεινε παράλυτος μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η μητρική του γλώσσα είναι τα ισπανικά, ενώ μιλά και αγγλικά.

Υπό τη διεύθυνση του Δρ Edward Chang, ενός νευροχειρουργού που υπηρετεί ως συνδιευθυντής του Κέντρου Νευρωνικής Μηχανικής και Προσθετικών, ο Pancho έλαβε ένα νευρικό εμφύτευμα το Φεβρουάριο του 2019, γεγονός που επέτρεψε στους επιστήμονες να αρχίσουν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο AI, οι ερευνητές κατάφεραν να προγραμματίσουν το εμφύτευμα του Pancho, ώστε να αποκωδικοποιεί λέξεις με βάση την εγκεφαλική δραστηριότητα που παραγόταν όταν προσπαθούσε να τις αρθρώσει. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει βασικά στο εγκεφαλικό εμφύτευμα, γνωστό επιστημονικά ως συσκευή διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, να επεξεργάζεται δεδομένα με τρόπο που μοιάζει κάπως με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο Pancho μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το δίγλωσσο σύστημα αποκωδικοποίησης που τροφοδοτεί το εμφύτευμά του στον εγκέφαλό του για να συμμετέχει σε μια συνομιλία, εναλλάσσοντας τις δύο γλώσσες.

Η μελέτη δείχνει τελικά τη σκοπιμότητα ενός δίγλωσσου εμφυτεύματος εγκεφάλου και συμβάλλει στην περαιτέρω κατανόηση του πώς αυτός ο τύπος τεχνολογίας έχει τη «δυνατότητα να αποκαταστήσει πιο φυσική επικοινωνία» μεταξύ δίγλωσσων ομιλητών με παράλυση.

Σχετικά Άρθρα