Ελπίδες για αντιμετώπιση της Νόσου Πάρκινσον
01 Μαρτίου 2023, 16:00
Nέα έρευνα οδηγεί σε βάσιμες ελπίδες για σημαντική βελτίωση στο τρέμουλο, την κινητικότητα και άλλα συμπτώματα της Νόσου Πάρκινσον και μάλιστα χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο New England Journal of Medicine.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (UMSOM) χώρισαν 94 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα υπεβλήθη στη θεραπεία εστιασμένου υπερήχου, ενώ η άλλη ομάδα σε μια εικονική θεραπεία. Το εστιασμένο υπερηχογράφημα είναι μια διαδικασία χωρίς τομή, που εκτελείται χωρίς την ανάγκη αναισθησίας ή νοσηλείας στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς, παραμένοντας σε πλήρη εγρήγορση, ξαπλώνουν στο μαγνητικό τομογράφο, φορώντας μια ειδική συσκευή στο κεφάλι.
Ο υπέρηχος στοχεύει στην ωχρά σφαίρα, μια δομή βαθιά στον εγκέφαλο, που βοηθά στον έλεγχο της τακτικής εκούσιας κίνησης. Η μαγνητική τομογραφία παρέχει στους γιατρούς έναν χάρτη θερμοκρασίας της περιοχής σε πραγματικό χρόνο, για να εντοπίσουν με ακρίβεια τον στόχο και να τον αφαιρέσουν. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής είναι ξύπνιος και παρέχει ανατροφοδότηση, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις άμεσες επιπτώσεις και να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές.
Η θεραπεία εστιασμένου υπερηχογραφήματος επικεντρώθηκε στη μία πλευρά του εγκεφάλου των ασθενών, εκείνη που έλεγχε την μεριά του σώματος, όπου τα συμπτώματα ήταν πιο σοβαρά. Μετά από 3 μήνες παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 70% των ασθενών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία ανταποκρίθηκε επιτυχώς, συγκριτικά με το 32% στην ομάδα που έλαβε την εικονική θεραπεία. Επιπροσθέτως, τα 2/3 όσων ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία συνέχισαν να έχουν επιτυχή ανταπόκριση 1 χρόνο αργότερα. Παράλληλα, εκείνοι που συμμετείχαν στη θεραπεία βίωσαν άμεσες βελτιώσεις σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως το τρέμουλο, η ικανότητα βάδισης και η ακαμψία σε χέρια και πόδια. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ανακουφίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον.
Η συσκευή εστιασμένου υπερήχου, που ονομάζεται Exablate Neuro, έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για θεραπεία στη μία πλευρά του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διεξάγουν κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσουν τη συσκευή και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου, παρέχοντας εστιασμένες θεραπείες υπερήχων σε δύο συνεδρίες, με διαφορά έξι μηνών.
Tags: Νόσος Πάρκινσον