ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύσκολη η κατάσταση σε Βρετανία και Ιταλία την ώρα που η Κίνα επιβάλλει νέες καραντίνες

13 Ιανουαρίου 2021, 07:00

images

Η Κίνα προχώρησε στο αυστηρό lockdown και τρίτης πόλης της καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας. Την ίδια ώρα, τραγική είναι η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία και σε επικίνδυνα ανοδική πορεία είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι στην Ιταλία.

Οι κινεζικές αρχές επέβαλλαν χθες αυστηρότατη καραντίνα στην πόλη Λανγκφάνγκ στην επαρχία Χεμπέι, στα 64 χιλιόμετρα έξω από το Πεκίνο θέτοντας 4,9 εκατομμύρια κατοίκους σε περιορισμό στα σπίτια τους για επτά ημέρες, ενώ διεξήγαγαν μαζικά τεστ COVID-19. Περισσότεροι από 20.000 χωρικοί στην πόλη Σιγιαζουάνγκ της ίδιας περιφέρειας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πήγαν σε εγκαταστάσεις απομόνωσης από την Δευτέρα. Η Κίνα είχε ήδη βάλει σε αυστηρή επιτήρηση δύο πόλεις από τις προηγούμενες ημέρες, την Σιγιαζουάνγκ και την Τσινγκτάι.

Αυξάνονται τα προβλήματα στην πολύπαθη Ιταλία

Πάνω από 14.000 νέα κρούσματα και αύξηση στον καθημερινό αριθμό νεκρών λόγω COVID-19 ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, 14.242 ήταν οι νέες μολύνσεις σε σύνολο 141.641 τεστ σε σύγκριση με τα προχθεσινά 12.532 κρούσματα. Σε ό,τι αφορά αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, ανακοινώθηκαν 616 το τελευταίο 24ωρο ενώ την Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί 448. Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Ιταλία από την έναρξη της πανδημίας έφτασε στους 79.819. Παράλληλα, το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε σε 2.303.263, ενώ τα τρέχοντα ενεργά κρούσματα είναι 570.040.

Επιδείνωση στη Βρετανία

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι θα αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, σε περιπτώσεις σοβαρών ελλείψεων στον εξοπλισμό εξαιτίας της πληρότητας στο Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας, Κρις Γουίτι, δήλωσε ότι 1 στους 50 Άγγλους έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας γνωρίζει τη χειρότερη πίεση στη σύγχρονη ιστορία.

Την ίδια ώτα, αγωνία επικρατεί για την κατάσταση στα νοσοκομεία σε δύο εβδομάδες, καθώς κυκλοφορούν από τις αρμόδιες αρχές εφιαλτικές προβλέψεις με τρία επικρατέστερα σενάρια... Στο πιο αισιόδοξο, αντιστοιχεί η ημερήσια αύξηση των εισαγωγών κατά 4% και στα επόμενα δύο αυξάνεται κατά 5% και 6%. Οι ασθενείς την ίδια στιγμή, έχουν καταλάβει πάνω από το 70% των κρεβατιών στις ΜΕΘ. Για τον Ιανουάριο τα συνολικά άδεια κρεβάτια των νοσοκομείων του Λονδίνου φτάνουν στο 5%, ενώ πάνω από το 40% των κλινών έχουν διατεθεί για τους ασθενείς κορωνοϊού. Υπολογίζεται ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα χρειαστούν 17.100 κρεβάτια, στα νοσοκομεία.

Στο χειρότερο σενάριο, θα υπάρξει έλλειμμα 4.400 κλινών και στο ενδιάμεσο 2.900. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, πάνω από 30.000 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό, αριθμός που δείχνει ότι οι νοσηλείες ξεπέρασαν το 65% σε σχέση με το πρώτο κύμα πανδημίας.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, από την πλευρά του, έχει κηρύξει τη βρετανική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας για ασφυξία στα νοσοκομεία. Και συναγερμός έχει σημάνει στο υγειονομικό προσωπικό για τους καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς που αναγκάζονται να μπουν στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν εξαιτίας της κατάληψης των ΜΕΘ από τους ασθενείς κορωνοϊού. Και μέσα σε όλα φοβούνται και έλλειψη οξυγόνου καθώς οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 χρειάζονται βοήθεια στην αναπνοή. 

Σχετικά Άρθρα