Δοκιμάζεται φάρμακο για τον κορωνοϊό- Ανεξέλεγκτη η επιδημία σε πολλές χώρες
27 Φεβρουαρίου 2020, 07:05
Στην Ιταλία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 400 και οι θάνατοι χθες βράδυ είχαν φτάσει τους 12. Την ίδια ώρα, εκτός από την Ελλάδα που εντόπισε το πρώτο κρούσμα της στην Θεσσαλονίκη, πρώτο κρούσμα ανέφεραν επίσης τα Σκόπια και η Γεωργία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι είμαστε πολύ κοντά στα κριτήρια να χαρακτηριστεί η κατάσταση, ως πανδημία και μόνη χαραμάδα φωτός, είναι ένα νέο φάρμακο που δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στη Βιέννη με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα!
Κατά τα άλλα η κατάσταση παγκοσμίως εξελίσσεται ως εξής:
Στην Ισπανία από την αρχή της επιδημίας έχουν εντοπιστεί 12 κρούσματα, εκ των οποίων τα δέκα συνδέονται με την Ιταλία. Εξάλλου ένα ξενοδοχείο στην Τενερίφη, όπου είχαν διαμείνει Ιταλοί ασθενείς, έχει μπει σε καραντίνα. Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Ισπανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στη βόρεια Ιταλία. Επίσης, για να εντοπιστούν τυχόν ασθενείς, εξετάζονται όσοι νοσηλεύονται ήδη σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα άγνωστης αιτιολογίας.
Στη Γαλλία τα κρούσματα έφτασαν τα 18 με το υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει επιδημία στη χώρα, μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις». Από τους 18 ανθρώπους που ασθένησαν, οι δύο κατέληξαν ενώ οι αρχές ετοιμάζονται να διαθέσουν στους πολίτες 15 εκατομμύρια μάσκες και η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Γάλλους να αναβάλουν τα ταξίδια τους στη βόρεια Ιταλία. Οι μαθητές που επιστρέφουν από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, καλούνται να απομονωθούν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες.
Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 18. Τα δύο τελευταία εντοπίστηκαν την Τρίτη και μεταξύ αυτών είναι ένας 25χρονος ο οποίος όπως δείχνουν όλα μολύνθηκε στο Μιλάνο.
Στη Βρετανία από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα.
Στη Κροατία καταγράφηκαν δύο κρούσματα, ένας νεαρός που είχε επισκεφθεί στην Ιταλία και στη συνέχεια ο αδελφός του.
Στην Αυστρία εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, που είναι ένα ζευγάρι Ιταλών. Η γυναίκα εργαζόταν στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στο Ίνσμπρουκ.
Στο Βέλγιο υπάρχει ένα κρούσμα, που είναι άνδρας που έφτασε από την Ουχάν της Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου και έχει ήδη βγει από την καραντίνα.
Στα Σκόπια το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 είναι μια 50χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο των Σκοπίων. Η ασθενής είχε επισκεφθεί πρόσφατα συγγενείς της στην Ιταλία.
Στη Γεωργία το πρώτο κρούσμα του Covid-19 είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στο Ιράν και επέστρεψε οδικώς με ένα λεωφορείο, διασχίζοντας το Αζερμπαϊτζάν. Οι 12 συνεπιβάτες του στο όχημα βγήκαν αρνητικοί στον ιό, όμως τέθηκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους.
Στην Φινλανδία καταγράφηκαν μέχρι χθες δύο κρούσματα. Η πρώτη ασθενής, στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν μία Κινέζα τουρίστρια ενώ τη Δευτέρα διαγνώστηκε και μια Φινλανδή που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.
Στη Σουηδία υπάρχει ένα κρούσμα, από τα τέλη Ιανουαρίου.
Στις βαλτικές χώρες δεν υπάρχει ακόμα κανένα κρούσμα. Στην Δανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία το ίδιο.
Στο Ιράκ όμως η κατάσταση είναι διαφορετική
Το Ιράκ απαγόρευσε χθες όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις, καθώς και την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Οι Ιρακινοί πολίτες απαγορεύεται επίσης να ταξιδεύουν σε εννέα χώρες: την Κίνα, το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, αναφέρεται στο διάταγμα του υπουργείου που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.
Με το ίδιο διάταγμα ορίζεται επίσης ότι από σήμερα μέχρι και τις 7 Μαρτίου, σταματούν τα μαθήματα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ θα κλείσουν σε όλη τη χώρα οι κινηματογράφοι, τα καφενεία και γενικά όλοι οι χώροι συγκεντρώσεων.
Δοκιμάζεται φάρμακο
Ουσία που ανακαλύφθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Apeiron φέρεται να καταπολεμά τον κορωνοϊό και δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στην Κίνα. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, στο πλαίσιο της έρευνας στην οποία συμμετέχει ο γενετιστής και ιδρυτής της Apeiron, Γιόζεφ Πένινγκερ, χορηγείται σε 29 ασθενείς για επτά ημέρες η πειραματική ουσία APN01.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την τρέχουσα έρευνα, θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες έρευνες η ουσία ΑΡΝΟ1 που έχει ως βάση της το ένζυμο rhACE2.
Με την έρευνα του ενζύμου ασχολείται ο Γιόζεφ Πένινγκερ, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και εργάζεται στο University of British Columbia του Καναδά.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το γενετικό υλικό του κορωνοϊού είναι ίδιο σε ποσοστό 80% με εκείνο του παθογόνου SARS που είχε εμφανιστεί το 2003, και όπως παρατηρεί ο ‘Αρτουρ Σλάτσκι του St. Michael’s Hospital του Τορόντο, ο νέος κορωνοϊός‚ SARS-Cov-2, χρησιμοποιεί τον παθογόνο για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
Ο Αυστριακός ερευνητής εκφράζει τη χαρά του που, όπως λέει, στη βάση των ερευνών τους εξετάζεται τώρα η δυναμική του APN01 σε κλινικές έρευνες για την θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές κάνουν από χθες ιχνηλάτηση των ανθρώπων με τους οποίους ήρθε σε επαφή τις δύο τελευταίες ημέρες η 38χρονη που νόσησε με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη. Η ασθενής είχε παραστεί τη Δευτέρα στο δημαρχιακό συμβούλιο της πόλης και τώρα λαμβάνονται μέτρα για όλους όσους βρίσκονταν εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους ταξίδεψαν μαζί της σε κοντινές θέσεις στο αεροπλάνο από Μιλάνο, όπως και τα μέλη της οικογένειάς της.