ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διπλασιασμός των περιπτώσεων χρόνιας υπέρτασης στην εγκυμοσύνη από το 2008 έως το 2021

29 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Ο αριθμός των εγκύων στις ΗΠΑ που είχαν χρόνια υπέρταση ή χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, διπλασιάστηκε μεταξύ 2008 και 2021, ενώ η συνταγογράφηση και η χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρέμειναν σε χαμηλά, αλλά σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, περιοδικό με κριτές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ως χρόνια υπέρταση στην εγκυμοσύνη ορίζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση που διαγιγνώσκεται πριν από την εγκυμοσύνη ή πριν από την 20ή εβδομάδα, αναφέρει το News Medical. Πρόσφατη έρευνα έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η φαρμακευτική θεραπεία της ήπιας ή μέτριας υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής υπέρτασης και προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία συνήθως ξεκινά μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει ηπατική ή νεφρική βλάβη και μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας για μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μια βάση για το 2007 έως το 2021. Αρχικά, ανακάλυψαν ότι το ποσοστό διάγνωσης υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξήθηκε σταθερά από 1,8% σε 3,7% μεταξύ 1,9 εκατομμυρίων κυήσεων μεταξύ 2008 και 2021. Κατά τη διάρκεια της 14χρονης περιόδου μελέτης, αυτό ισοδυναμούσε με διπλασιασμό του ποσοστού υψηλής αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη.

Ακόμη, η συχνότητα της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνέχισε να αυξάνεται σταθερά, χωρίς αύξηση στις νέες διαγνώσεις μετά την οδηγία για την υπέρταση ACC/AHA του 2017, η οποία μείωσε το όριο για υπέρταση σταδίου 1 σε μετρήσεις αρτηριακής πίεσης ≥130/80 mm Hg.

Η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία της υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρέμεινε χαμηλή και σχετικά σταθερή, κυμαινόμενη από 57% έως 60% κατά τη διάρκεια της 14ετούς περιόδου μελέτης.

Τέλος, ο αριθμός των εγκύων με υψηλή αρτηριακή πίεση που έλαβαν θεραπεία με τα φάρμακα methyldopa ή hydrochlorothiazide, μειώθηκε από 29% σε 2% και από 11% σε 5%, αντίστοιχα, κατά την περίοδο της μελέτης. Το ποσοστό των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με αντιυπερτασικά φάρμακα labetalol ή nifedipine, αυξήθηκε από 19% σε 42% και από 9% σε 17%, αντίστοιχα. Αυτά είναι τα προς το παρόν τα συνιστώμενα φάρμακα πρώτης γραμμής για τη χρόνια υπέρταση στην εγκυμοσύνη, είπε η Stephanie Leonard, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας μελέτης,  επιδημιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής και μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιβάρυνση της χρόνιας υπέρτασης και την κακή καρδιαγγειακή υγεία πριν από την εγκυμοσύνη ως κρίσιμους στόχους για τη βελτίωση της υγείας της μητέρας».

Σχετικά Άρθρα