ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευθυντής του ΠΟΥ: Ο καλύτερος τρόπος είναι η καραντίνα

11 Μαρτίου 2020, 19:00

images

"Υπάρχουν 81 χώρες που δεν έχουν κανένα κρούσμα. Και 54 που έχουν λιγότερα από 10 κρούσματα. Αυτές πρέπει να το "κόψουν από τη ρίζα". Δηλαδή με επιθετικές στρατηγικές να μην επιτρέψουν να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα. Και αυτό θα γίνει με καραντίνα και μείωση στα ταξίδια".

Τάδε έφη ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Ανταμόν Γκεμπρεγέσους απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει μάλιστα τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ασθενών στα νοσοκομεία και σε επίπεδο ατομικό στα σπίτια του καθενός εξ ημών.

Υποστήριξη για τις χώρες με επιδημία

Όπως λένε, βασική προτεραιότητα είναι να πάνε ειδικοί του ΠΟΥ και Κινέζοι ειδικοί που έχουν την εμπειρία, μαζί με τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό σε χώρες που τα έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως είναι η Ιταλία όπου η κατάσταση έχει "ξεφύγει".

Μάλιστα ο διευθυντής του ΠΟΥ ξεκινώντας τις σημερινές δραματικές δηλώσεις του ανέφερε: «Εκατοντάδες παλεύουν για τη ζωή τους στα νοσοκομεία. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε να δούμε αύξηση στους ασθενείς του Covid-19, στον αριθμό των νεκρών και στις χώρες που θα νοσήσουν. Ο κορωνοϊός μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία».

Όπως λένε, στην Κορέα κατάφεραν με επιθετικές πολιτικές και βασικά τα "βασικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας" και πρέπει αυτές οι πολιτικές να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους μας.

Παρατηρήσεις μας λένε ότι υπάρχει δυνατότητα να καθυστερήσουμε την επιδημία αυτή και να μειώσουμε τα κρούσματα με περιορισμούς και αυστηρές απαγορεύσεις. Και δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. 

Σε επίπεδο χωρών

Κάποιες χώρες σταματούν γρήγορα την ιχνηλάτηση των επαφών για κάθε κρούσμα, μόλις τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται. Αυτό είναι λάθος. Επίσης κάποιες χώρες δεν μπορούν να επιβληθούν στους πολίτες τους και να επιτύχουν περιορισμό της κοινωνικότητας. Κι αυτό είναι λάθος. Άλλες χώρες πάλι δεν έχουν καλό συντονισμό εσωτερικά στις κυβερνήσεις, τις υγειονομικές αρχές, και άλλους φορείς τους. Κι αυτό το βρίσκουν μπροστά τους στον έλεγχο της επιδημίας στα εδάφη τους. Πρέπει να διορθωθούν όλα αυτά και να προσπαθήσουν όλοι περισσότερο. Τα καλά παραδείγματα υπάρχουν και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό όσων θα νοσήσουν. 

Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα