Διαγιγνώσκοντας τον καρκίνο του μαστού μέσω της τεχνητής νοημοσύνης
30 Αυγούστου 2023, 07:00
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ερμηνεύσει «ασφαλώς» τις εικόνες προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με σουηδική μελέτη. Ειδικότερα, ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Lund, ανακάλυψαν ότι η ανίχνευση με τη βοήθεια υπολογιστή, θα μπορούσε να εντοπίσει τον καρκίνο σε «παρόμοιο ρυθμό» με δύο ακτινολόγους.
Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν στο ότι η τεχνητή νοημοσύνη φάνηκε πολλά υποσχόμενη σε ό,τι αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε μαστογραφίες - ακτινογραφίες μαστού. Στη δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Oncology, συμμετείχαν περισσότερες από 80.000 γυναίκες από τη Σουηδία με μέση ηλικία τα 54 έτη.
Οι μισές από τις σαρώσεις αξιολογήθηκαν από δύο ακτινολόγους, διαδικασία γνωστή ως τυπική φροντίδα, ενώ οι άλλες μισές αξιολογήθηκαν από το εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθούμενο από ερμηνεία από 1 ή 2 ακτινολόγους.
Συνολικά, 244 γυναίκες από τον προσυμπτωματικό έλεγχο υποστηριζόμενο από τεχνητή νοημοσύνη, διαγνώστηκαν με καρκίνο, σε σύγκριση με 203 γυναίκες που διαγνώστηκαν μέσω του τυπικού ελέγχου. Επιπλέον, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν οδήγησε σε περισσότερες "ψευδώς θετικές" διαγνώσεις- όπου μια σάρωση διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως μη φυσιολογική. Το ποσοστό ψευδώς θετικών άγγιξε το 1,5%, τόσο στην ομάδα τεχνητής νοημοσύνης, όσο και στην ομάδα που αξιολογήθηκε από ακτινολόγους.
Η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Kristina Lang, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των ελλείψεων ακτινολόγων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δήλωσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να κατανοήσουμε πλήρως τις δυνατότητές του και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.
«Η μεγαλύτερη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή είναι ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στους ακτινολόγους να επιβαρύνονται λιγότερο», καθώς ο όγκος εργασίας τους είναι τεράστιος και καλούνται να κάνουν πλήθος διαγνώσεων σε ελάχιστο χρόνο.
Tags: καρκίνος μαστού, τεχνητή νοημοσύνη