ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δημιουργούν έμπλαστρο για τη θεραπεία της ψωρίασης

16 Νοεμβρίου 2024, 08:00

images

Έως και 5% του πληθυσμού της Δανίας έχει ψωρίαση, η οποία είναι μια από τις πιο κοινές, μη μεταδοτικές δερματικές παθήσεις στον κόσμο. Η φλεγμονώδης νόσος χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κόκκινων εξανθημάτων με λευκές κηλίδες σαν λέπια, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν σε μορφή, μέγεθος και σοβαρότητα.

Σήμερα, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με ψωρίαση. Οι κρέμες και οι αλοιφές είναι από τις πιο κοινές. Το πρόβλημα είναι ότι η κρέμα πρέπει να εφαρμόζεται πολλές φορές την ημέρα και δημιουργεί λιπαρότητα στο δέρμα. Ως εκ τούτου, ορισμένοι ασθενείς συχνά αποτυγχάνουν να τη χρησιμοποιούν με συνέπεια, παράγοντας ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης έχουν δημιουργήσει ένα έμπλαστρο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος...

"Έχουμε αναπτύξει ένα ξηρό έμπλαστρο, το οποίο περιέχει ενεργά συστατικά για τη θεραπεία της ψωρίασης και το οποίο μειώνει τη συχνότητα χρήσης σε 1 φορά την ημέρα. Έχει τη δυνατότητα να κάνει τη θεραπεία πιο εύκολη για τους ασθενείς με ψωρίαση", σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Andrea Heinz από το Τμήμα Φαρμακευτικής.

Το έμπλαστρο έχει σχεδιαστεί για να περιέχει 2 ενεργά συστατικά ταυτόχρονα και να τα απελευθερώνει στο δέρμα με διαφορετικούς ρυθμούς.

Η πρώτη συγγραφέας των μελετών Anna-Lena Gürtler προσθέτει:

«Έχουμε δοκιμάσει το πρωτότυπο σε δέρμα χοίρου και κύτταρα ανθρώπινου δέρματος και συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τις κρέμες και τις αλοιφές που είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία και οι μελέτες μας δείχνουν ότι το έμπλαστρο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις τυπικές θεραπείες».

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται πάνω στο έμπλαστρο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα και κλινικές δοκιμές προτού η μέθοδος είναι έτοιμη για χρήση. Σύμφωνα με τον Andrea Heinz, ωστόσο, έχει σημαντικές προοπτικές που εκτείνονται πέρα από τη θεραπεία της ψωρίασης:

«Ένα έμπλαστρο που περιέχει ενεργά συστατικά μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση σε κρέμες και αλοιφές στη θεραπεία άλλων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων, για παράδειγμα του ατοπικού εκζέματος. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο σε σχέση με την επούλωση πληγών».

Το ακριβές αίτιο της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι άγνωστο. Είναι μια σύνθετη νόσος με πολλαπλά δυνητικά αίτια. Σίγουρα εμπλέκεται κάποια γενετική προδιάθεση, που όμως δεν μεταφράζεται υποχρεωτικά σε εκδήλωση της νόσου σε όλα τα άτομα που την έχουν. «Ενεργοποιείται» από άλλους παράγοντες, πιθανότατα περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς.
Υπάρχουν πολλοί ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι ονομάζονται παράγοντες ενεργοποίησης, οι οποίοι μπορεί επίσης να συντελέσουν στην ανάπτυξη ψωρίασης ή στην έξαρση των συμπτωμάτων της. Κάποια είδη τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά, τα εσπεριδοειδή, η γλουτένη και τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά, φαίνεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Το στρες / έντονη συναισθηματική κατάσταση, η παχυσαρκία, το αλκοόλ και το κάπνισμα, είναι ακόμα μερικοί παράγοντες που μπορεί πυροδοτήσουν εξάρσεις, όπως και κάποια φάρμακα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ο ψυχρός και ξηρός καιρός, κάποιες ιώσεις και φυσικά το ξύσιμο, που αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανακουφιστικό, στην περίπτωση της ψωρίασης, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο ευερεθιστότητας, πρόκλησης πληγών και παραγωγής ακόμα περισσότερων νιφάδων.

Οι παράγοντες ενεργοποίησης είναι διαφορετικοί για τον καθένα – κάτι που προκαλεί την εμφάνιση της ψωρίασης σε κάποιον μπορεί να μην επηρεάζει καθόλου κάποιον άλλο. Για να βρείτε τι προκαλεί τις εξάρσεις της νόσου σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε διεξοδικά με τον γιατρό σας. Εκείνος θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθησή σας, θα σας ενημερώσει για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας, θα σας δώσει λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σας ταλαιπωρούν και φυσικά θα σας ενημερώσει σχετικά με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές. Μπορεί η ψωρίαση να μην θεραπεύεται, όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τη συχνότητα και την έκταση των συμπτωμάτων της. 

Μην ξεχνάμε ότι ως ένα χρόνιο νόσημα, πιθανότατα θα μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή, οπότε είναι σημαντικό να το αποδεχτούμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Έτσι, θα είμαστε πιο δεκτικοί στη διαχείρισή του. Κύριος σύμμαχός μας σε αυτό, ο γιατρός μας.

Σχετικά Άρθρα