ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν "παίζουμε" με σοβαρές ασθένειες- Προσοχή σε ψευτο-θεραπείες εναλλακτικών

16 Φεβρουαρίου 2025, 09:00

images

Η υπόθεση της Belle Gibson, που συγκλόνισε το κοινό όταν δήλωσε ψευδώς ότι είχε θεραπευτεί από τον καρκίνο με τη βοήθεια του... μηλόξυδου και άλλων εναλλακτικών θεραπειών, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς η ιστορία της αποτελεί τη βασική ιδέα για τη νέα σειρά του Netflix, «Apple Cider Vinegar». Το θέμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι wellness influencers συχνά παραπληροφορούν για να προωθήσουν προϊόντα και να εκμεταλλευτούν τη διάθεση του κόσμου για εύκολες λύσεις στην υγεία τους.

Η Gibson, δημοφιλής influencer από την Αυστραλία, έγινε γνωστή μέσω του blog και της εφαρμογής «The Whole Pantry», όπου προωθούσε τις φυσικές θεραπείες και το wellness ως τρόπο ζωής, υποστηρίζοντας ότι είχε νικήσει τον καρκίνο χάρη στο μηλόξυδο και άλλων εναλλακτικών μεθόδων. Η ιστορία της πήρε μεγάλη διάσταση, όταν το 2015 δήλωσε δημόσια ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο και ότι είχε γίνει καλά ακολουθώντας αυστηρή διατροφή, σε συνδυασμό με φυσικές θεραπείες, όπως το μηλόξυδο, με χιλιάδες ανθρώπους να ακολουθούν τις συμβουλές της και να αγοράζουν τα προϊόντα που προωθούσε.

Ωστόσο, η αλήθεια αποκαλύφθηκε όταν δημοσιογράφοι άρχισαν να ερευνούν τις δηλώσεις της και ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν αρχεία από τη διάγνωση του καρκίνου της. Η Gibson παραδέχτηκε τελικά ότι δεν είχε ποτέ καρκίνο και ότι είχε δημιουργήσει την ιστορία για να ενισχύσει την εικόνα της και να πουλήσει προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βασίζονταν στο μηλόξυδο, για τα οποία η ίδια ισχυριζόταν ότι είχαν θεραπευτικές ιδιότητες.

Η Gibson καταδικάστηκε για παραπλανητική συμπεριφορά και το 2017 υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 410.000 δολαρίων Αυστραλίας, λόγω εξαπάτησης του κοινού και παραβίασης του αυστραλιανού νόμου για τις καταναλωτικές πρακτικές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εναλλακτικές θεραπείες χωρίς επιστημονική βάση είναι επικίνδυνες για την υγεία. Πολλοί ασθενείς που εμπιστεύτηκαν τέτοιες θεραπείες για την ίαση του καρκίνου ή άλλων σοβαρών παθήσεων έχουν καταλήξει με επιδείνωση της κατάστασής τους ή πρόωρο θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η θεραπεία των ασθενειών πρέπει να βασίζεται σε έρευνες και τεκμηριωμένα δεδομένα, και όχι σε αμφιλεγόμενα προϊόντα ή θεραπείες που προωθούνται από influencers.


Σχετικά Άρθρα