Αναγκαία η επαναφορά Πολιτικής Αγωγής στα σχολεία - Εισηγήσεις ΣΥΠΟΛΕ
11 Απριλίου 2025, 11:45

Την επαναφορά του μαθήματος Πολιτικής Αγωγής στα σχολεία, ζητά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Επιστημόνων (ΣΥΠΟΛΕ), με αφορμή το περιστατικό ναζιστικών χαιρετισμών σε σχολείο της ελεύθερης Αμμοχώστου που είδε το φως της δημοσιότητας.
«Η εικόνα των ναζιστικών χαιρετισμών σε σχολείο της ελεύθερης Αμμοχώστου επαναφέρει το θέμα της Πολιτικής Αγωγής στα Σχολεία. Δεν χρειαζόταν άλλωστε η φωτογραφία για να γίνει αντιληπτή η διείσδυση τέτοιων ιδεών και συμπεριφορών στα σχολεία και η αποτυχία του κράτους να επενδύσει επαρκώς στη δημοκρατική παιδεία», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του συνδέσμου.
Στις εισηγήσεις που καταθέτει ο Σύνδεσμος Πτυχιούχων Πολιτικής Επιστήμης περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Η επαναφορά του αυτοτελούς μαθήματος Πολιτικής Αγωγής που καταργήθηκε το 2015,
2. Η διδασκαλία του από ειδικούς, πτυχιούχους Πολιτικής Επιστήμης,
3. Με σύγχρονα συγγράμματα που επίσης έχουν γραφτεί από ειδικούς.
«Η απάντηση της πολιτείας ότι η Πολιτική Αγωγή διδάσκεται οριζοντίως σε διάφορα μαθήματα, μεταξύ των οποίων τα Νέα Ελληνικά, η Αγωγή της Υγείας και η Βιολογία, δεν ικανοποιεί τον σύνδεσμο», όπως τονίζεται.
Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος επιδιώκει να δοθεί η δυνατότητα στους πολιτικούς επιστήμονες να συμμετέχουν στον επερχόμενο διάλογο για το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Η καταγγελία και η αντίδραση του ΥΠΑΝ
Το περιστατικό καταγγέλθηκε τις προηγούμενες μέρες δημοσίως από πλευράς της επαρχιακής επιτροπής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, με την παράλληλη δημοσίευση σχετικών φωτογραφιών. Το περιστατικό καταδίκασαν επίσης η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι.
Μετά τον σάλο που ακολούθησε, το υπουργείο Παιδείας διέταξε την διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης.
Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπουργείο Παιδείας επεσήμανε πως «μετά από σχετική διερεύνηση, φαίνεται πως η χειρονομία η οποία παραπέμπει σε ναζιστικό χαιρετισμό, επρόκειτο για απερίσκεπτη αντίδραση μαθητών/μαθητριών ενός τμήματος σχολείου μέσης εκπαίδευσης, μετά το πέρας της καθιερωμένης σχολικής φωτογράφησης».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «δόθηκαν αμέσως οδηγίες τόσο προς τη διεύθυνση όσο και προς το προσωπικό του σχολείου, όπως στο μέλλον αποφεύγονται τέτοιες ή παρόμοιες χειρονομίες, οι οποίες μπορεί να παρερμηνευθούν».
Προστίθεται ότι «αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΑΝ η καλλιέργεια της δημοκρατικής και ενεργού πολιτότητας στα σχολεία μας, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μέσω συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων».
Με νέα ανακοίνωσή του σήμερα, το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για υποβάθμιση του συμβάντος εκ μέρους του ΥΠΑΝ, που προκαλεί περισσότερη ανησυχία και ερωτήματα.
Υπενθυμίζει εξάλλου, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφισμά της τον Νοέμβριο 2017 τόνισε ότι «η γνώση για την ιστορία, το χαρακτήρα και τις πρακτικές του φασισμού-ναζισμού πρέπει να αποτελεί διαρκές καθήκον για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με τελικό στόχο τη δημιουργία ελεύθερων και δημοκρατικών συνειδήσεων» και επεσήμανε ότι «η Κύπρος έχει οδυνηρή ιστορική εμπειρία από τη δράση του φασισμού και «ότι η μνήμη, η έρευνα και η διδασκαλία της ιστορικής αλήθειας για τα εγκλήματα του φασισμού στην Κύπρο πρέπει επίσης να αποτελούν καθήκον του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος».