Covid-19: Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα, η Τουρκία πάει όλο και χειρότερα
04 Μαΐου 2020, 07:00
Άλλοι 61 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στην Τουρκία με το σύνολο να ανέρχεται σε 3.397, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.670 μέσα σε μια μέρα και ανέρχεται σε 126.045, γεγονός που τοποθετεί την Τουρκία στην τρίτη χώρα σε κρούσματα νέου κορωνοϊού εκτός Δυτικής Ευρώπης μετά τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Κι όλα αυτά σήμερα, που οι περισσότεροι στην Ευρώπη ξεκινούν χαλάρωση των μέτρων ή την έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα.
Ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτηση του στο Twitter και το Facebook, ανέφερε χθες ότι «οφείλουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους συμπολίτες μας», με την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων η οποία αρχίζει από αύριο (σήμερα).
«Αύριο κάνουμε τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από τα καταφύγια μας. Αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη ευθύνη». Με αυστηρότητα, προσθέτει, «να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα ατομικής υγιεινής και των όρων υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στους χώρους που επισκεπτόμαστε. «Λίγο ακόμα. Με σύνεση, συνέπεια και υπομονή θα τα καταφέρουμε», καταλήγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και η Ελλάδα από σήμερα χαλαρώνει το lockdown
Παρόμοιο το κλίμα και στην Ελλάδα που από σήμερα επιτρέπει την κυκλοφορία εντός των νομών και ανοίγει το 10% των καταστημάτων. Η επάνοδο στην κανονικότητα στην Ελλάδα θα γίνει σταδιακά με κάθε εβδομάδα να ανοίγουν άλλα καταστήματα, να επιστρέφουν στα σχολεία κάποιοι μαθητές (πρώρα της Γ Λυκείου) ενώ θα συνεκτιμάται συνεχώς η κατάσταση ώστε -αν χρειαστεί- να ξανατεθεί καραντίνα.
Η Ιταλία κάνει μια προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές της
Στη δεύτερη φάση επιστροφής στην κανονικότητα μπαίνει σήμερα και η Ιταλία, που είναι η πλέον πληττόμενη χώρα της Ευρώπης. Σήμερα, 4,4 εκατομμύρια πολίτες θα επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ πιο χαλαροί περιορισμοί υπάρχουν και ως προς τη μετακίνηση, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι για να πηγαίνουν στην δουλειά, για λόγους υγείας, για έκτακτες, σοβαρές ανάγκες και για να επισκέπτονται ανθρώπους με τους οποίους διατηρούν «μόνιμη αισθηματική σχέση». Θα επιτρέπεται εξάλλου η συνάντηση με συζύγους, συντρόφους, συγγενείς μέχρι και έκτου βαθμού, αρραβωνιαστικές και αρραβωνιαστικούς, αλλά όχι με φίλους.
Και η Ισπανία χαλαρώνει τα "δεσμά" των πολιτών της
Από σήμερα μικρές επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχονται πελάτες πάντα με αυστηρά τηρούμενα ραντεβού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away) αλλά όχι να δέχονται πελάτες μέσα. Ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Εξάλλου, σε μικρά νησιά, στα συμπλέγματα των Βαλεαρίδων και των Καναρίων, η πλειονότητα των καταστημάτων, των μουσείων και των υπαίθριων χώρων των εστιατορίων θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα σχολεία θα μείνουν όμως κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.
Εμπρός- πίσω η Γερμανία
Η πλειονότητα των καταστημάτων έκτασης κάτω των 800 τ.μ. άνοιξε την 20ή Απριλίου. Από σήμερα όμως ξεκινούν και τα μαθήματα στα σχολεία αλλά όχι σε όλα ομόσπονδα κρατίδια. Ανοίγουν επίσης τα κομμωτήρια, οι χώροι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι. Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, εστιατόρια – εκτός των υπηρεσιών take-away – παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς και τα καταστήματα. Ενώ ανησυχία έχει προκαλέσει ήδη η αύξηση των κρουσμάτων, κάτι το οποίο ίσως οδηγήσει σε επανεκτίμηση της κατάστασης την επόμενη εβδομάδα.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη