COVID-19: Γιατί κάποιοι νέοι νοσούν σοβαρά σαν ηλικιωμένοι
31 Οκτωβρίου 2021, 08:00
Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε γενετικούς παράγοντες που φαίνεται να εξηγούν σε ένα βαθμό, γιατί υγιείς και νέοι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά ή πεθαίνουν από την COVID-19.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ραφαέλ Καραπιτό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, μελέτησαν – συνδυάζοντας μεθόδους γενετικής και τεχνητής νοημοσύνης – 72 Γάλλους ασθενείς κάτω των 50 ετών, που είχαν νοσηλευθεί με COVID-19 και οι οποίοι δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα. Από αυτούς, οι 47 είχαν αρρωστήσει βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση και οι 25 είχαν αρρωστήσει λιγότερο σοβαρά και δεν χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Παράλληλα, μελετήθηκαν για λόγους σύγκρισης 22 υγιή άτομα (η ομάδα ελέγχου). Μετά από ανάλυση του γονιδιώματος των ασθενών διαπιστώθηκε ότι οι βαριά νοσούντες εμφάνιζαν χειρότερη φλεγμονή, περισσότερη πήξη του αίματος και, επιπλέον, είχαν πιο ενεργά 5 γονίδια.
Η πιο "ένοχη" γενετική προδιάθεση που συνδεόταν με μια βαριά και δυνητικά θανατηφόρα COVID-19, φάνηκε να είναι η πιο έντονη έκφραση του γονιδίου ADAM9. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ανάλυση μιας δεύτερης ομάδας από 81 βαριά περιστατικά COVID-19, σε σύγκριση με 73 ασθενείς που είχαν αναρρώσει.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η καταστολή δραστηριότητας του γονιδίου ADAM9 στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό, επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γι’ αυτό ανέφεραν ότι το εν λόγω γονίδιο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως πιθανός στόχος προτεραιότητας για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της COVID-19.
Tags: Covid-19, DNA, Sars-Cov-2, Γονίδια, Κορωνοϊός