ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε ο μηχανισμός "εύκολης" μετάδοσης του κορωνοϊού

12 Μαρτίου 2020, 10:05

images

Πυρετός εργασιών επικρατεί σε ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως για να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. Και για να αντιμετωπίσεις έναν "εχθρό" πρέπει εκ πρώτης να γνωρίζεις όλες τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του. Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, σημαντική θεωρείται η αποκρυπτογράφηση του μηχανισμού που χρησιμοποιεί για να εισβάλλει στους ανθρώπινους ιστούς και για να μεταδίδεται τόσο εύκολα.

«Η κατανόηση της μεταδοτικότητας το ιού είναι το «κλειδί» για την πρόληψη και την αναχαίτιση της μολυσματικότητας», εξηγεί ο David Veesler, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Washington στο Σιάτλ και συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv.

Για να μολύνει ένα κύτταρο, ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας που προσδένεται στην κυτταρική μεμβράνη του κυττάρου. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται από συγκεκριμένα ένζυμα. Αλλά αναλύσεις του νέου κορωνοϊού έδειξαν ότι η πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας διαφέρει από τοις υπόλοιπες του είδους και μάλιστα έχει συγκεκριμένο σημείο που ενεργοποιείται από ένα κυτταρικό ένζυμο-ξενιστή, την φουρίνη.

«Η τελευταία υπάρχει σε πολλούς ανθρώπινους ιστούς, στο ήπαρ και στο λεπτό έντερο. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει την δυνατότητα να επιτεθεί σε πολλά όργανα», εξηγεί ο  Li Hua, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong της Γιουχάν στη Κίνα. 

Το σημείο ενεργοποίησης της φουρίνης «διαφοροποιεί σημαντικά τον κορωνοϊό από τον SARS ως προς τον τρόπο εισβολής στα κύτταρα και πιθανόν να επηρεάζει την σταθερότητα του, οπότε και τη μεταδοτικότητα», σύμφωνα με τον Gary Whittaker, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, που επίσης έχει δημοσιεύσει στο bioRxiv στοιχεία για την πρωτεΐνη αυτή.

Την ίδια ώρα, άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν εντοπίσει το «σημείο ενεργοποίησης» ως αυτό που δίνει τη δυνατότητα στον κορωνοϊό να μεταδίδεται τόσο εύκολα. Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι τέτοια σημεία υπάρχουν και σε άλλους ιούς που εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβανομένων και των στελεχών της εποχικής γρίπης. 

Ωστόσο υπάρχουν ερευνητές που είναι επιφυλακτικοί ως προς τον ρόλο του σημείου ενεργοποίησης και τη μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού. «Δεν ξέρουμε ακόμα, αν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή όχι», λέει ο Jason McLellan, Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και συγγραφέας μελέτης για την δομική ανάλυση του κορωνοϊού που δημοσιεύθηκε στο Science.

Πάντως η ομάδα του Δρ. Li εργάζεται στην αναζήτηση μορίων που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αναστολείς της φουρίνης και θα αποτελέσουν θεραπευτικούς στόχους. Το ζήτημα είναι πότε θα το καταφέρουν αυτό..;


Σχετικά Άρθρα