Aυξάνονται παγκοσμίως οι μυκητιασικές λοιμώξεις
16 Φεβρουαρίου 2024, 07:00
Τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος μυκητιασικών λοιμώξεων για τον άνθρωπο γίνεται όλο και πιο εμφανής, καθώς οι μύκητες, είτε εξελίσσονται για να γίνουν ανθεκτικοί στα φάρμακα, είτε εξαπλώνονται σε υπερεθνικά επίπεδα. Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο αναζητούν διαρκώς νέα φάρμακα για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής. «Το πρόβλημα με τις μυκητιασικές νόσους έχει φτάσει στο σημείο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει αναγνωρίσει ως ευρέως διαδεδομένη απειλή», δήλωσε ο Δρ Arturo Casadeval, μικροβιολόγος και πρόεδρος τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.
Στα τέλη του 2022, ο ΠΟΥ δημοσίευσε την πρώτη του λίστα με παθογόνα που είναι 19 μύκητες, οι οποίοι αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, μοιραζόμαστε περίπου το μισό DNA μας με μύκητες και πολλές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των μυκήτων και τη λειτουργία των ανθρωπίνων κυττάρων. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας μοριακός στόχος σε ένα κύτταρο μύκητα που μπορεί να προσβληθεί χωρίς επίσης να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε ανθρώπινα κύτταρα, γι' αυτό πολλά αντιμυκητιασικά φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες, είπε ο Norman Van Rhijn, ερευνητής στην ομάδα Μυκητιασικών Λοιμώξεων του Μάντσεστερ στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, οι μύκητες μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε ένα φάρμακο πολύ γρήγορα.
Όπως οι ιοί και τα βακτήρια, έχουν την έμφυτη ικανότητα να αναπαράγονται γρήγορα και να μεταλλάσσονται, και αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε στελέχη που καθιστούν τα φάρμακα αναποτελεσματικά.
Αυτό συμβαίνει επίσης σε ό,τι αφορά τα βακτήρια και τα αντιβιοτικά - η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μια άλλη σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία - αλλά οι γιατροί έχουν να επιλέξουν μεταξύ πλήθους αντιβιοτικών.
«Έχουμε μόνο 3 μεγάλες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων για τη θεραπεία επεμβατικών λοιμώξεων σε σύγκριση με αρκετές δεκάδες κατηγορίες αντιβακτηριακών», εξηγεί η Leah Cowen, καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.