Αυτός είναι ο τρόπος ζωής όσων έχουν φτάσει τα 95 έτη
09 Αυγούστου 2024, 18:00
Στα 95 της, η Sally Froelich έχει πολλές εμπειρίες ζωής να διηγηθεί. Το 1950, άρχισε να εργάζεται στο πολυκατάστημα Macy's στη Νέα Υόρκη και κατέληξε να εργάζεται στο Bloomingdale's, όπου προσλήφθηκε για να παίρνει συνεντεύξεις από ανθρώπους κατά τη διάρκεια του πρωινού. Οι αλληλεπιδράσεις της με τους πελάτες οδήγησαν στη δημιουργία του "The Sally Froelich Show", το οποίο προβαλλόταν για περισσότερα από 20 χρόνια. «Οι καλεσμένοι μιλούσαν μαζί μου και το κοινό έκανε ερωτήσεις. Ήταν πολύ διασκεδαστικό», είπε στο Healthline.
Η ίδια θυμάται μια σειρά για την εκπομπή με τίτλο «The Vital Years», στην οποία συζητούσε με διάφορους ειδικούς για τη διαδικασία γήρανσης. «Ήμουν περίπου 60 χρονών εκείνη την εποχή, και αφορούσε πραγματικά τους ανθρώπους της ηλικίας μου σήμερα – δεύτεροι γάμοι, άσκηση, διαφορετικά προβλήματα, εγγόνια κ.λπ.», είπε η Froelich.
Αυτή τη στιγμή είναι 1 από τα 600 άτομα που συμμετέχουν στην Οικογενειακή Μελέτη SuperAgers που διεξάγεται από την Αμερικανική Ομοσπονδία Έρευνας για τη Γήρανση.
Η μελέτη στοχεύει να στρατολογήσει 10.000 SuperAgers, τους οποίους οι ερευνητές ορίζουν ως άτομα 95 ετών και άνω που έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Στη μελέτη εγγράφονται επίσης τα ενήλικα παιδιά των SuperAgers και οι σύζυγοι των παιδιών, οι οποίοι δεν έχουν γονείς SuperAger.
«Είναι εξίσου σημαντικοί με τους SuperAgers γιατί πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις στα γονίδια», είπε στο Healthline η Sofiya Milman, MD, MS, εμπειρογνώμονας για τη γήρανση και Διευθύντρια Ανθρώπινων Μελετών για τη Μακροζωία στο Κολλέγιο Ιατρικής Albert Einstein.
«Ο απώτερος στόχος της μελέτης είναι να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το πώς βοηθά η βιολογία στο να ζουν οι άνθρωποι μακροχρόνια και υγιώς και συγκεκριμένα, μας ενδιαφέρει ποια γονίδια μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ικανότητα των ανθρώπων να παραμένουν προστατευμένοι από ασθένειες καθώς μεγαλώνουν».
Εντοπίζοντας τα γονίδια που συμβάλλουν στη μακροζωία των ανθρώπων, η Milman ελπίζει ότι οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν φάρμακα που μπορούν να μιμηθούν το ρόλο των γονιδίων που διαθέτουν οι SuperAgers, έτσι ώστε άλλοι που δεν κληρονομούν αυτά τα γονίδια να μπορούν επίσης να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.
Η ίδια είπε ότι παλαιότερη έρευνα ενέπλεξε τα γονίδια ως πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων που ρυθμίζουν την HDL χοληστερόλη και που ελέγχουν τις αυξητικές ορμόνες.
Επιπλέον, δήλωσε ότι τα γονίδια διαδραματίζουν πιο σημαντικό ρόλο από τον τρόπο ζωής στους SuperAgers. Το εύρημα αυτό προέκυψε αφότου οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο ζωής των SuperAgers από προηγούμενες μελέτες με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων από τη γενιά τους που δεν έγιναν SuperAgers.
«Διαπιστώσαμε ότι ακολουθούσαν πολύ παρόμοιο τρόπο ζωής – δεν διέφεραν στο κάπνισμα ή τη χρήση αλκοόλ, ή στη διατροφή τους ή την άσκησή τους, επομένως δεν υπήρχαν πραγματικές διαφορές, και όμως μια μικρή ομάδα πέτυχε να χαρακτηριστεί ως SuperAger και μια άλλη ομάδα όχι».
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παραμένουν υγιείς και ανεξάρτητοι και έχουν καλή ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουν, επομένως δεν πρέπει να συγχέουμε πάντα τη γήρανση με την ασθένεια και την αναπηρία».
«Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο… ακόμα κι αν δεν είμαστε το 0,1% του πληθυσμού που κληρονομεί αυτά τα γονίδια».