Ασυνήθιστη επίπτωση της μεγάλης έκθεσης σε οθόνες τηλεφώνου και υπολογιστή
25 Φεβρουαρίου 2024, 09:00
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Neurourology and Urodynamics, οι ενήλικες που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνη είναι πιο πιθανό να επισκέπτονται συχνότερα την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η νυχτουρία είναι ένα βασανιστικό σύμπτωμα, που όταν αποκτά μονιμότητα χαλάει τον ύπνο, την ψυχολογία και την υγεία του ατόμου εν γένει. Συνήθως αφορά άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας που παίρνουν φάρμακα διουρητικά αλλά και άνδρες μετά 55-60 που έχουν χρόνια προστατίτιδα ή καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Τώρα ωστόσο, μπαίνει και άλλος ένας παράγοντας στη συζήτηση...
Τα ερευνητικά ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από τη βρετανική Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή για την περίοδο 2011-2016. Μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 13.294 συμμετεχόντων, ηλικίας 20 ετών και άνω από τις ΗΠΑ. Από την ανάλυση των δεδομένων, προέκυψε ότι οι 4.236 συμμετέχοντες (31,86%) ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν νυκτουρία, ενώ οι 9.058 (68,14%) όχι. Διερευνώντας, επιπλέον, τις καθημερινές τους συνήθειες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι περνούσαν 5 ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπροστά από μια οθόνη, βλέποντας τηλεόραση ή χαζεύοντας βίντεο, αντιμετώπιζαν 48% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νυκτουρία σε σύγκριση με όσους αφιέρωναν λιγότερο από 1 ώρα καθημερινά σε αυτές τις ασχολίες.
«Καθώς οι άνθρωποι ασχολούνται όλο και περισσότερο με δραστηριότητες που βασίζονται στην οθόνη, η ολοκληρωμένη κατανόηση του αντίκτυπου του εκτεταμένου χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης ή/και βίντεο στη νυκτουρία είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
«Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν αυτή τη συσχέτιση, ώστε να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους ασθενείς που υποφέρουν από νυκτουρία, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για τη διαχείριση του χρόνου οθόνης», καταλήγουν.