Άρρωστος με κορωνοϊό ο γιατρός που εντόπισε πρώτος το πρόβλημα
05 Φεβρουαρίου 2020, 07:05
Ο 34χρονος γιατρός Li Wenliang ήταν ο πρώτος που στις 30 Δεκεμβρίου 2019 ανακοίνωσε ότι εντόπισε επτά κρούσματα με ένα νέο είδος κορωνοϊού, συγγενικό με τον SARS, σε ασθενείς από την πόλη Γουχάν. Οι αξιωματούχοι της περιοχής του επέβαλαν τότε σιωπή καθώς θεώρησαν βιαστική και ανεύθυνη την κίνησή του να δημοσιοποιήσει το θέμα . Αλλά τώρα νοσηλεύεται και ο ίδιος στο νοσοκομείο με πνευμονία από τον κορωνοϊό.
Ο Κινέζος γιατρός έκανε γνωστή την ανακάλυψή του ποστάροντας το θέμα στο δημοφιλές κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat. Και προκάλεσε αρνητικά σχόλια τόσο μεταξύ συναδέλφων του, όσο και μεταξύ μελών της τοπικής και γενικής κυβέρνησης που του επέβαλαν σιωπή! Ο νεαρός επιστήμονας έχει σήμερα επιβεβαιωθεί 100% αλλά βρίσκεται και ο ίδιος στο κρεβάτι με αναπνευστικά προβλήματα από τον κορωνοϊό της Γουχάν που έχει ήδη σκοτώσει παραπάνω από 400 ανθρώπους και έχει προσβάλει παραπάνω από 20.000.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωναϊού. Οι επτά υπουργοί συμφώνησαν συγκεκριμένα κοινούς για τις χώρες τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και προφυλάξεις στην έρευνα για τον νέο ιό σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.
"Μια κατάλληλη απάντηση στον ιό μπορεί μόνο να συντονιστεί διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή ένας ιός δεν γνωρίζει ούτε από σύνορα ούτε από εθνικότητες", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, Γενς Σπαν που έχει συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας. Στο G7 ανήκουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.
Κι ενώ η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε τις πρώτες τέσσερις περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο στα εδάφη της (κάτι που είχε συμβεί από την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ) και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει τα 12 κρούσματα, στην Κίνα ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για τις 21 Μαρτίου πρωτάθλημα της Formula E.
Η αρμόδια FIA αποφάσισε να ακυρώσει το Γκραν Πρι Κίνας, λόγω του κορωνοϊού, που αυτή τη στιγμή έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα.
Η Μαλαισία πάντως δώρισε εκατομμύρια πλαστικά γάντια στην Κίνα που πλήττεται από ελλείψεις τέτοιων ειδών τα οποία άλλωστε μαζί με τις μάσκες, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν έλλειψη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Μαλαισία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γαντιών και οι εταιρείες της όπως η Top Glove Corp έχουν αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.
Οι επιπτώσεις της επιδημίας στην Κίνα είναι ωστόσο και οικονομικής φύσεως με την αμερικανική Goldman Sachs να εκτιμά ότι το πρόβλημα αναμένεται να μειώσει την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 1,6% σε ετήσια βάση ή κατά 6,4% σε τριμηνιαία βάση. Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι οι επιπτώσεις του ιού στον υπόλοιπο κόσμο θα αφαιρέσουν κοντά στο 1% από την παγκόσμια ανάπτυξη, έτσι το συνολικό “χτύπημα” του κορωνοϊού στην παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει σχεδόν το 2%.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη