ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απλά φάρμακα κατά της άνοιας και της Νόσου Αλτσχάιμερ;

24 Ιανουαρίου 2025, 09:00

images

Αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, αντιικά και εμβόλια μπορούν να μειώσουν δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με νέα συστηματική μελέτη. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η άνοια αφορά 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με το 70% εξ αυτών να πάσχει από τη Νόσο Αλτσχάιμερ, καταλαβαίνουμε ότι η νέα υπόθεση παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον...

Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως, ότι η άνοια είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση κι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε ισοπεδωτικά τη θεραπευτική της προσέγγιση. Πάντως όπως φάνηκε από τη μελέτη των ερευνητών στα University of Cambridge και University of Exeter στη Μεγάλη Βρετανία, ειδικά τα αντιφλεγμονώδη συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου για άνοια ενώ ακολουθούν τα αντιβιοτικά και τα αντιικά φάρμακα.

Η εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο Alzheimer’s and Dementia: Translational Research & Clinical InterventionsTrusted Source, έλαβε υπόψη δεδομένα από 14 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν συνολικά παραπάνω από 130 εκατομμύρια ανθρώπους με το 1 εκατομμύριο εξ αυτών να έχει ήδη γεροντική άνοια. 

Μαζί με τα εν λόγω φάρμακα, εξετάστηκε επίσης η αρνητική επίδραση συμπληρωμάτων διατροφής, αντιψυχωτικών και αντιδιαβητικών φαρμάκων που έδειξαν να αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση άνοιας αλλά όχι δραματικά. Ενώ δεν ήταν ξεκάθαρο πως επιδρούν τα αντιυπερτασικά φάρμακα καθώς τα αποτελέσματα ήταν αντιφατικά.

Μία ακόμα δυσκολία που συνάντησαν οι ερευνητές ήταν ότι κάθε ομάδα φαρμάκου δεν είχε την ίδια δράση στην απλή γεροντική άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Έχουν δηλαδή την αίσθηση (και ενδείξεις) ότι κάποια φάρμακα βοηθούν στη μία κατάσταση μόνο.

Όπως δήλωσε ο Δρ Emer MacSweeney, MD, CEO Νευροακτινολογίας - οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη αλλά είναι επιστημονικός σχολιαστής της- τα άτομα με προδιάθεση για γεροντική άνοια και αυτοί που έχουν εξωτερικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι η υπερκατάναλωση αλκοόλ και τα ναρκωτικά, είναι μάλλον βέβαιο ότι έχουν να ωφεληθούν από τα αντιφλεγμονώδη.  Παρόλα αυτά δεν βρισκόμαστε ακόμα σε φάση να συνταγογραφούνται ως ενδείξεις για πρόληψη της άνοιας τα φάρμακα αυτά.

"Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει από διάφορα αίτια και να έχει διαφορετική πορεία σε κάθε άνθρωπο με διαφορά γνωρίσματα. Ακόμα και η Νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο γνωστή μορφή άνοιας, δεν έχει σε όλους ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά". 

Καταλήγει δε ο ειδικός ότι χρειάζονται ακόμα πολλές κλινικές μελέτες για να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι αν χορηγήσουμε σε άτομα μέσης ηλικίας αντιφλεγμονώδη, αντιικά και αντιβιοτικά, τότε θα σώσουμε τους περισσότερους από αυτούς από το να παρουσιάσουν άνοια ή Αλτσχάιμερ μέσα στις επόμενες δεκαετίες.


Σχετικά Άρθρα