ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντικαρκινική δράση στη μαγιά της μπύρας

22 Οκτωβρίου 2024, 18:00

images

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Γερμανία, ανακάλυψαν μηχανισμό σε ζύμη μπύρας, ο οποίος θα μπορούσε να είναι λύση στη μάχη κατά του καρκίνου. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Ahmad Jomaa, δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Η ζύμη Schizosaccharomyces pombe (S. pombe) έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες στη ζυθοποιία, αλλά η σημασία της για την επιστημονική έρευνα είναι εξίσου σημαντική, καθώς παρουσιάζει ομοιότητες με τα ανθρώπινα κύτταρα. Ο Δρ Jomaa ερευνητής από το τμήμα Μοριακής Φυσιολογίας και Βιολογικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν ότι η ζύμη μπορεί να μπαίνει σε κατάσταση «χειμερίας νάρκης» όταν στερείται θρεπτικών ουσιών, μία ιδιότητα που παρουσιάζει ομοιότητες με τη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων όταν αντιμετωπίζουν έλλειψη αίματος. Αυτή η ικανότητα των κυττάρων να αδρανοποιούν τη λειτουργία τους και να επιβιώνουν, είναι ένας από τους λόγους που τα καρκινικά κύτταρα είναι τόσο ανθεκτικά και δύσκολα στην αντιμετώπιση.

Χρησιμοποιώντας κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία και η τομογραφία, οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά στα κύτταρα της ζύμης όταν στερούνται της γλυκόζης. Τα ριβοσώματα, οι μηχανισμοί παραγωγής πρωτεϊνών των κυττάρων, σταματούν να λειτουργούν και συγκεντρώνονται στην επιφάνεια των μιτοχονδρίων, των «εργοστασίων ενέργειας» του κυττάρου. Αυτός ο μηχανισμός προστατεύει τα μιτοχόνδρια, επιτρέποντας στα κύτταρα να επιβιώσουν υπό δύσκολες συνθήκες.

«Γνωρίζαμε ότι τα κύτταρα θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια και θα κλείσουν τα ριβοσώματα, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα συνδεθούν με τα μιτοχόνδρια σε αυτή την περίεργη, ανεστραμμένη θέση», εξήγησε ο Δρ Maciej Gluc, ένας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στη μελέτη και συνεχίζει: "Αυτή η συμπεριφορά δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ ξανά και μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την κατανόηση του πώς τα κύτταρα εισέρχονται και εξέρχονται από τον λήθαργο. Παρόλο που η ακριβής αιτία αυτής της ανεστραμμένης σύνδεσης των ριβοσωμάτων με τα μιτοχόνδρια παραμένει άγνωστη, οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το κύτταρο, που λιμοκτονεί θα αρχίσει τελικά να χωνεύει τον εαυτό του, οπότε τα ριβοσώματα μπορεί να επικαλύπτουν τα μιτοχόνδρια για να τα προστατεύσουν. Μπορεί επίσης να προσκολλώνται για να πυροδοτήσουν έναν καταρράκτη σηματοδότησης στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων».

Ο Δρ Jomaa και η ομάδα του, επικεντρώνονται στην επόμενη φάση της έρευνας, διερευνώντας πώς τα κύτταρα ξυπνούν από αυτήν την κατάσταση του λήθαργου. Αν και αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, η κατανόηση αυτής της διαδικασίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων δεικτών που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ανενεργών καρκινικών κυττάρων, τα οποία συχνά διαφεύγουν από τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Σχετικά Άρθρα