Ανθεκτικά μικρόβια με αντίσταση στα αντιβιοτικά
19 Νοεμβρίου 2019, 05:20
Διανύουμε την "Παγκόσμια Εβδομάδα για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών ενώ χθες ήταν η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης". Η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης της μικροβιακής αντοχής. Κι ενώ η Κύπρος μας βρίσκεται δυστυχώς στην τρίτη θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης , στη ...διπλανή πόρτα έχουμε την χώρα που κρατάει την πρωτιά, την Ελλάδα. Πρόκειται για μια "υγειονομική βόμβα" που στοιχίζει κάθε χρόνο την ζωή σε 700.000 Ευρωπαίους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ αντίστοιχες εθνικές στρατηγικές έχουν και όλες οι χώρες.
Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου έχει προβεί σε μια σειρά από μέτρα για επίτευξη αυτού του στόχου, τα οποία περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:
• Διορισμός της Εθνικής Επιτροπής Αντιβιοτικών (ΕΕΑ) το 2013 από τον Υπουργό Υγείας, μετά από εξουσιοδότηση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή έχει σαν κύριο όρο εντολής την υλοποίηση ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροβιακής ανθεκτικότητας στην Κύπρο.
• Κατάρτιση της «Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Ανθεκτικότητας στα Αντιβιοτικά» από την ΕΕΑ μετά από διαβούλευση με εμπλεκομένους φορείς και έγκριση της στρατηγικής από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2013. Η ολοκληρωμένη αυτή στρατηγική βασίζεται σε πέντε άξονες δράσης και στη στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ ιατρικής και κτηνιατρικής.
• Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Μικροβιακής Ανθεκτικότητας. Αυτό αποτελεί σύστημα καταγραφής και ενδελεχούς ανάλυσης των δεδομένων μικροβιακής ανθεκτικότητας από όλη την Κύπρο. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων του συστήματος κατευθύνουν στοχευμένα μέτρα περιορισμού και ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών.
• Τεκμηριωμένες Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Έλεγχο και Πρόληψη Λοιμώξεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Αυτές έχουν εκπονηθεί μέσα από συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Αντιβιοτικών και της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων του ΥΥ. Οι οδηγίες έχουν μοιραστεί ανάμεσα σε ιατρούς και νοσηλευτές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.