Αγώνας δρόμου για την θεραπεία του κορωνοϊού
18 Μαρτίου 2020, 07:00
Μια ομάδα εκατοντάδων επιστημόνων εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και έχει επιλέξει 50 φάρμακα που μπορεί να αποτελούν θεραπευτικές επιλογές για άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Πολλοί επιστήμονες αναζητούν φάρμακα που να στοχεύουν σε αυτό. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα Coronavirus Research Institute του Quantitative Biosciences Institute, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, δοκιμάζει μια διαφορετική προσέγγιση. Οι ερευνητές αναζητούν φάρμακα που θα επιδράσουν μέσω πρωτεϊνών των κυττάρων μας από τις οποίες εξαρτάται η αναπαραγωγή του κορωνοϊού. Πολλά από τα υποψήφια φάρμακα έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Οι επιστήμονες στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και στο Ινστιτούτο Pasteur του Παρισιού έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσονται στα εργαστήριά τους. Η ερευνητική ομάδα πρόκειται να ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματά της στο τέλος της εβδομάδας.
Δεν υπάρχει κανένα αντιιικό φάρμακο αποτελεσματικό κατά του συγκεκριμένου ιού. Όταν οι άνθρωποι μολυνθούν, το καλύτερο που μπορούν να προσφέρουν οι γιατροί είναι υποστηρικτική φροντίδα, χορήγηση οξυγόνου, αντιπυρετικά και όταν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή μπορεί να απαιτηθεί αερισμός των πνευμόνων με αναπνευστήρα για να ωθήσει τον αέρα στους πνεύμονες, ευελπιστώντας ότι θα δώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα χρόνο για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
"Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από τους ρυθμούς και το εύρος των μελετών ", δήλωσε ο John Young, επικεφαλής του τομέα μολυσματικών ασθενειών στις Roche Pharma Research και Early Development, η οποία συνεργάζεται σε μερικές από τις εργασίες.
"Πήγα στο εργαστήριο και είπα ότι πρέπει να αφήσουμε σε δεύτερη προτεραιότητα οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό αντικείμενο ", υπενθύμισε ο Nevan Krogan, διευθυντής του Quantitative Biosciences Institute".
Ο Dr Krogan και οι συνάδελφοί του αναφέρθηκαν στην εύρεση πρωτεϊνών στα κύτταρά μας, τα οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να αναπτυχθεί. Κανονικά, ένα τέτοιο έργο θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια. Όμως, η ομάδα εργασίας, η οποία περιλαμβάνει 22 εργαστήρια, την ολοκλήρωσε σε λίγες εβδομάδες.
Οι ιοί δεν έχουν την ικανότητα αναπαραγωγής από μόνοι τους. Μπαίνουν όμως μέσα στα κύτταρα μας και αναπαράγονται χρησιμοποιώντας τα οργανίδια μας. Έτσι παράγονται νέοι ιοί που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθούν αυτή την μεθοδολογία
Το 2011, ο Dr. Krogan και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν έναν τρόπο να βρουν όλες τις ανθρώπινες πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν οι ιοί για να χειραγωγήσουν τα κύτταρα μας - έναν «χάρτη», όπως το ονομάζει ο Dr. Krogan-. Δημιούργησαν τον πρώτο τους χάρτη για τον H.I.V. , τον ιό που προκαλεί το aids. Η ίδια ομάδα συνέχισε να καταρτίζει παρόμοιους χάρτες για ιούς, όπως ο Έμπολα και ο δάγκειος πυρετός. Κάθε ιός χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό συνδυασμό πρωτεϊνών. Μόλις οι επιστήμονες έχουν έναν χάρτη, μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να αναζητήσουν νέες θεραπείες.
Οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει τις εκατοντάδες των πρωτεϊνών στα ανθρώπινα κύτταρα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να αναπτυχθεί. Στόχος τους είναι να βρουν ένα αντιικό φάρμακο που μπορεί να αποτρέψει την αναπαραγωγή του ιού. Στο τέλος της εβδομάδας θα κοινοποιηθεί ένας κατάλογος φαρμάκων που οι ερευνητές θεωρούν δυνητικές επιλογές για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό.
«Όποιος έχει τη δυνατότητα να τα δοκιμάσει , παρακαλώ να τα δοκιμάσει», τελειώνει ο Dr Krogan.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη