ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τριάντα λεπτά θερμικής επεξεργασίας για την πρόληψη της αύξησης βάρους κατά την εμμηνόπαυση

08 Ιουλίου 2024, 18:00

images

Νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο NUTRITION 2024 — την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής — κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θερμική επεξεργασία, θα μπορούσε να αποτελέσει μια απλή μέθοδο για την ενθάρρυνση της υγιέστερης γήρανσης. Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, αποκάλυψαν ότι τα μεγαλύτερα θηλυκά ποντίκια που υποβλήθηκαν σε καθημερινή θερμική επεξεργασία ολόκληρου του σώματος για διάστημα 30 λεπτών, κέρδισαν λιγότερο βάρος, ενώ ρυθμίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό η ινσουλίνη στο αίμα, σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα θηλυκά ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε καθημερινή θεραπεία θερμότητας.

Οι μελετητές διερεύνησαν επίσης τους βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν παχυσαρκία ή υπέρβαρο, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της απώλειας οιστρογόνων στον οργανισμό τους.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια 10 μηνών για να μοντελοποιήσουν τη γήρανση και ποντίκια, των οποίων οι ωοθήκες αφαιρέθηκαν για να προσομοιώσουν μετεμμηνοπαυσιακές καταστάσεις. Για να προκληθεί αύξηση βάρους, τα ποντίκια τράφηκαν με δυτική δίαιτα, η οποία αποτελούταν κατά 45% από λίπος.

Μια ομάδα ποντικών υποβλήθηκε σε καθημερινές συνεδρίες θερμικής θεραπείας διάρκειας 30 λεπτών σε θερμικό θάλαμο που είχε ρυθμιστεί στους 40℃ για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα δεν έλαβε καμία θερμική επεξεργασία.

Τα ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν θερμική επεξεργασία, δεν εμφάνισαν βλάβη στους ιστούς και είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γαλακτικής αφυδρογονάσης, υποδηλώνοντας μειωμένη βλάβη των ιστών που σχετίζεται με τη γήρανση.

Η θεραπεία αντιστάθμισε επίσης αποτελεσματικά την αύξηση βάρους που προκλήθηκε από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τόσο σε ηλικιωμένα ποντίκια, όσο και σε ποντίκια χωρίς ωοθήκες.

Σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία, αυτά που υποβλήθηκαν σε θερμική θεραπεία, εμφάνισαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στη σηματοδότηση της ινσουλίνης, καθώς και μειωμένη συσσώρευση λίπους σε κρίσιμες περιοχές όπως το συκώτι και το καφέ λίπος.

Ο Rong Fan, υποψήφιος διδάκτορας, παρουσίασε τη μελέτη και εξήγησε επίσης τα βασικά ευρήματα στο Medical News Today:

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η καθημερινή θερμική επεξεργασία του οργανισμού (40-44°C) για 30 λεπτά, μπορεί να μειώσει σημαντικά την παχυσαρκία και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μεγαλύτερα θηλυκά μοντέλα ποντικών και ποντικιών που είναι σε φάση εμμηνόπαυσης. Η ημερήσια διάρκεια των 30 λεπτών για τη θερμική επεξεργασία, επιλέχθηκε με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του CDC, οι οποίες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα για ενήλικες».

Σχετικά Άρθρα