Τι συμβαίνει στη σεξουαλική μας ζωή καθώς μεγαλώνουμε;
13 Νοεμβρίου 2024, 18:00
Η κοινωνία θεωρεί ότι ένας μεσήλικας δεν απολαμβάνει πια το σεξ όπως όταν ήταν πιο νέος. Παρότι αυτό ισχύει σε ένα βαθμό ιδιαίτερα για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, πάντως δεν είναι ο κανόνας ούτε και κάτι που δεν μπορεί το άτομο να ξεπεράσει. Υποτίθεται, εσφαλμένα, ότι οι γυναίκες χάνουν όχι μόνο τη σεξουαλικότητά τους, αλλά και το ενδιαφέρον τους για το σεξ. Για αυτό, οι μελέτες που καταρρίπτουν αυτούς τους μύθους, είναι υψίστης σημασίας.
Σύμφωνα με έρευνα του 2024 από το Ινστιτούτο Kinsey και το Cosmopolitan, το σεξ και ο οργασμός βελτιώνονται με την ηλικία. Από τις περισσότερες από 3.000 γυναίκες που συμμετείχαν την έρευνα, περίπου το 75% δήλωσε ότι η ηλικία δεν επηρέασε αρνητικά τους οργασμούς, ενώ το 20% είπε ότι η γήρανση οδήγησε στη μεγαλύτερη απόλαυση των οργασμών από ό,τι στα νιάτα τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το ποσοστό των γυναικών που έφταναν στην κορύφωση κατά τη συνουσία, άγγιζε το 57%.
Ενώ ορισμένες από αυτές τις αλλαγές στους οργασμούς και τη σεξουαλική ικανοποίηση μπορούν να αποδοθούν στην αυξημένη ωριμότητα και στη βαθύτερη κατανόηση του σώματός κάποιου που έρχεται με τον καιρό, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που εξηγούν το φαινόμενο αυτό. Το Health Digest μίλησε με τη Δρ Jennifer Litner, η οποία είναι σεξολόγος και ιδρύτρια του Embrace Sexual Wellness.
«Μερικοί άνθρωποι δεν παρατηρούν αλλαγές στον οργασμό τους καθώς μεγαλώνουν, άλλοι έχουν αλλαγές ευαισθησίας που απαιτούν περισσότερη διέγερση και μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο να το βιώσουν», είπε η Litner, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στον οργασμό και τη σεξουαλική επιθυμία, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις ορμονικές αλλαγές, κυρίως με την τεστοστερόνη. «Η τεστοστερόνη είναι το στεροειδές φύλου που θεωρείται ότι επηρεάζει κυρίως τη σεξουαλική επιθυμία, το κίνητρο και ο οργασμός συνδέεται θετικά με την τεστοστερόνη», είπε. Οι αυξήσεις της τεστοστερόνης έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική οργασμική λειτουργία. Για όσους αρχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς μεγαλώνουν, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί να επαναφέρει [τις ορμόνες] στα κατάλληλα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, το σεξ και η σεξουαλικότητα είναι εξίσου περίπλοκα στα 25, όσο και στα 45, στα 65 και αργότερα. «Καθώς μεγαλώνουμε, οι ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία, τείνουν να εξαρτώνται περισσότερο από ψυχολογικούς, φαρμακολογικούς παράγοντες και παράγοντες που σχετίζονται με ασθένειες», είπε η Litner.
Έτσι, όσο μεγαλώνετε, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις και να ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές, ειδικά εάν αυτές επηρεάζουν αρνητικά οποιοδήποτε μέρος της ζωής σας.