Τι είναι οι τριχομονάδες και πώς να προστατευτούμε
29 Ιουλίου 2022, 18:00
Οι τριχομονάδες αποτελούν σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από ένα παράσιτο. Συνήθως οι άνθρωποι το κολλούν κάνοντας σεξ χωρίς προφυλακτικό. Μέχρι και οι μισοί από αυτούς που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά σε όσους συμβαίνει, συνήθως εμφανίζονται περίπου ένα μήνα μετά την αρχική μόλυνση.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), στις γυναίκες τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
⦁Κολπική έκκριση που είναι διαφορετική από την κανονική,
⦁πόνο ή κνησμό γύρω από τον κόλπο,
⦁πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ούρησης.
Στους άνδρες συμβαίνουν:
⦁Εκκρίσεις από το πέος,
⦁πόνος κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτωση,
⦁πόνος ή πρήξιμο του πέους.
Είναι απίθανο να απαλλαγείτε από τις τριχομονάδες χωρίς θεραπεία και συνήθως αυτή περιλαμβάνει ειδικά αντιβιοτικά. Η Δρ Vanessa Apea είναι η ιατρική διευθύντρια της PreventX - μιας εταιρείας που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εξετάσεων σεξουαλικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάζεται με ασθενείς με τριχομονάδες στο Λονδίνο.
«Βλέπουμε υψηλότερα ποσοστά τριχομονάδων σε πιο υποβαθμισμένες κοινότητες και αυτό μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας», αναφέρει και συνεχίζει: «Ένα από τα δύσκολα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι ότι η καλύτερη ποιότητα τεστ για τριχομονάδες δεν πραγματοποιείται κανονικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβαίνει μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τυχόν λοιμώξεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξετάσεις για τριχομονάδες στις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά. Αυτή η μόλυνση μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη ζωή των ανδρών και των γυναικών».
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανική Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία και τον HIV. Από τις γυναίκες με συμπτώματα τριχομονάδων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, το 5,9% βρέθηκε να είναι θετικό, σε σύγκριση με το 1,4% που ζει σε λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές.
Τέλος, η μελέτη κατέληξε στο ότι, από τις γυναίκες που δεν έχουν συμπτώματα σε υποβαθμισμένες περιοχές, το 2,7% εξακολουθούσε να βγαίνει θετικό, σε σύγκριση με το 0,8% των γυναικών χωρίς συμπτώματα σε λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές.