Στυτική δυσλειτουργία: Ποιες είναι οι φαρμακευτικές θεραπείες
25 Μαΐου 2023, 18:00
Κυκλοφορούν τέσσερις διαφορετικές ουσίες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας: Η αβαναφίλη, η βαρδεναφίλη, η σιλδεναφίλη καθώς και τα γεννόσημά της και η ταδαλαφίλη. Και τα τέσσερα αυτά μόρια ανήκουν στους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 και έχουν ίδιο μηχανισμό δράσης αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου φωσφοδιεστεράσης, το οποίο διασπά την κυκλική µονοφωσφορική γουανοσίνη (cGMP). Πολλές άγνωστες λέξεις; Ας δούμε τι κάνουν...
Η αβαναφίλη κυκλοφορεί σε ταμπλέτες για λήψη από το στόμα των 50, 100 και 200 mg. Η βαρδεναφίλη κυκλοφορεί σε χάπι για κατάποση στα 10 και 20 mg, ενώ κυκλοφορεί και σε μορφή διαλυόμενου δισκίου στο στόμα στα 10 mg (που δεν επηρεάζεται από την λήψη τροφής). H σιλδεναφίλη κυκλοφορεί σε χάπι για κατάποση σε δοσολογίες 25, 50 και 100mg, και σε μορφή διαλυόμενου δισκίου στο στόμα στα 50 mg (που δεν επηρεάζεται από τη λήψη τροφής).
Όλες οι παραπάνω μορφές έχουν ένδειξη για κατ’ επίκληση λήψη από τον ασθενή, δηλαδή μία περίπου ώρα πριν από την σεξουαλική επαφή, ενώ για την αβαναφίλη συστήνεται η λήψη να γίνεται περίπου 15-30 λεπτά πριν. Η διάρκεια δράσης της ταδαλαφίλης είναι 36 ώρες, ενώ των άλλων τριών φαρμάκων είναι 6-12 ώρες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τόσο θα διαρκέσει η στύση, – αφού τα φάρμακα αυτά δεν προκαλούν στύση από μόνα τους, αλλά μόνο μετά από ερωτικό ερεθισμό -, αλλά ότι προσφέρουν τη δυνατότητα στον ασθενή να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα, όποτε το θελήσει μέσα στις ώρες που αυτά δρουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τροφή επηρεάζει αρνητικά τη δράση της σιλδεναφίλης και της βαρδεναφίλης (στη μορφή για κατάποση, αλλά όχι στη μορφή που διαλύεται στο στόμα), ενώ η ταδαλαφίλη δεν επηρεάζεται από τη λήψη τροφής. Η αβαναφίλη επίσης δεν επηρεάζεται από τη λήψη τροφής, η απορρόφησή της όμως καθυστερεί αν προηγηθεί γεύμα υψηλό σε λιπαρά. Να σημειωθεί ότι η κοινωνική χρήση αλκοόλ δεν επηρεάζει κανένα από τα φάρμακα.
Η ταδαλαφίλη κυκλοφορεί σε χάπι στα 2.5 και 5mg για καθημερινή λήψη ανεξάρτητα από το αν θα ακολουθήσει σεξουαλική πράξη. Η μορφή αυτή έχει ένδειξη σε ασθενείς που έχουν συχνές σεξουαλικές πράξεις ή πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Η υπερπλασία του προστάτη είναι πιο συχνή πάθηση που προκαλεί δυσκολία στην ούρηση σε άντρες μετά την ηλικία των 50 ετών. Η ταδαλαφίλη έχει αποδειχτεί ότι βοηθά όχι μόνο τη στύση, αλλά και την ούρηση των αντρών με αυξημένο μέγεθος προστάτη (ΚΥΠ) και σε συμπτώματα όπως η συχνουρία, δυσουρία, επιτακτική ούρηση.
Η αποτελεσματικότητα τους ανέρχεται στο ποσοστό του 70%, ενώ τα ποσοστά μειώνονται στο 50% σε ασθενείς που υπάρχουν σοβαρά συνοδά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, νευρολογικές παθήσεις ή αν έχει προηγηθεί ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη.
Προσοχή:
Απόλυτη αντένδειξη για τη χορήγηση τους είναι σε ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη (κατηγορία φαρμάκων για στεφανιαία νόσο). Ο λόγος είναι ότι η συγχορήγηση μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι πιο συχνές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν είναι πονοκέφαλος, δυσπεψία, μυαλγία ενώ πιο σπάνια ρινική συμφόρηση και διαταραχές στην όραση. Οι παρενέργειες ακόμα και όταν συμβούν είναι ήπιες και υποχωρούν με την διακοπή της αγωγής. Η αβαναφίλη έχει σχετικά τις πιο ήπιες παρενέργειες.
* Οι εμπορικές ονομασίες δεν αναφέρονται για ευνόητους λόγους ενώ συνιστάται η λήψη των φαρμάκων αυτών μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού γιατρού.
* Με πληροφορίες από το ΙΜΟΠ