ΠΟΥ: Προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και ευεξίας
05 Οκτωβρίου 2022, 18:00
Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, από την εφηβεία μέχρι την τρίτη ηλικία. Ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη σεξουαλική υγεία δεν αφορά μόνο τη σωματική κατάσταση, αλλά υιοθετεί μία θετική και με σεβασμό προσέγγιση στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις ολιστικά.
Η σεξουαλική ευεξία μπορεί να έχει πολλές εκφάνσεις, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού σεβασμού, της σεξουαλικής ευχαρίστησης, της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης και του αυτοπροσδιορισμού στη σεξουαλική ζωή κάποιου.
Ένα σημαντικό ορόσημο, είναι η τελευταία έκδοση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD) που συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά κεφάλαιο για τη σεξουαλική υγεία. Παρέχοντας τους πιο πρόσφατους ορισμούς που βασίζονται σε στοιχεία, ο ΠΟΥ διευκολύνει τη διάγνωση και την κατάλληλη διαχείριση μιας μεγάλης ποικιλίας καταστάσεων σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία. Μάλιστα, τα κράτη άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτό το κεφάλαιο τον Ιανουάριο του 2022.
Ο ΠΟΥ έχει συνεργαστεί με εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, για την ανάπτυξη καθοδήγησης για εξωσχολικά προγράμματα Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Αγωγής (CSE) που είναι κατάλληλα και ασφαλή για διαφορετικές ομάδες παιδιών και νέων. Αυτό συμπληρώνει την καθοδήγηση που αναπτύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για τη σεξουαλική εκπαίδευση στο σχολείο . Αυτοί οι πόροι για τη διδασκαλία και τη μάθηση σχετικά με τις γνωστικές, συναισθηματικές, σωματικές και κοινωνικές πτυχές της σεξουαλικότητας, υπενθυμίζουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μέρος της φυσιολογικής και υγιεινής ζωής, όπως και η παροχή και η λήψη σεξουαλικής ευχαρίστησης.
Μια άλλη σύσταση είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να ενσωματώσουν σύντομη επικοινωνία που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα όταν είναι δυνατόν, ένα κλινικό εργαλείο για την αλλαγή συμπεριφοράς που απαιτεί μια ολιστική και θετική κατανόηση της σεξουαλικής υγείας και σεξουαλικότητας.
Τέλος, απαιτούνται ισχυρά, αντικειμενικά και συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική υγεία για την εξασφάλιση επαρκών υπηρεσιών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Πρόγραμμα για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, συντονίζουν ένα παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα για το σχεδιασμό οργάνων έρευνας που μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τις σεξουαλικές πρακτικές, συμπεριφορές και αποτελέσματα υγείας και να ενημερώνουν τον εθνικό προγραμματισμό για την επίτευξη σεξουαλικής ευημερίας.