ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες της γυναίκας;

14 Οκτωβρίου 2024, 18:00

images

Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη θα πρέπει τα σπερματοζωάρια του άντρα να έρθουν κοντά με ένα ώριμο ωάριο της γυναίκας, και ένα από αυτά τα σπερματοζωάρια να καταφέρει να εισέρθει στο ωάριο. Αλλά για να γίνει η ...συνάντηση αυτή, πρέπει να έχει προηγηθεί η ωορρηξία στις ωοθήκες της γυναίκας, κάτι που συμβαίνει μία φορά το μήνα περίπου, στη μέση μεταξύ δύο έμμηνων ρύσεων. Και το πιο σημαντικό: Από τη στιγμή που το ώριμο ωάριο θα αποκολληθεί από την ωοθήκη (θα γίνει δηλαδή η ωορρηξία) και θα αρχίσει να διατρέχει την σάλπιγγα προς τη μήτρα, έχει στη διάθεσή του μόλις 24 ώρες για να γονιμοποιηθεί.

Κι ενώ μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν πότε συμβαίνει η ωορρηξία με τα κολπικά υγρά να είναι περισσότερα, πιθανώς λίγο πόνο κοντά στις ωοθήκες ή και άλλα συμπτώματα, οι περισσότερες δεν καταλαβαίνουν τίποτα... Γι' αυτό και στις μέρες μας, υπάρχει ειδικό τεστ στο φαρμακείο με το οποίο μπορεί όποια το επιθυμεί να εντοπίζει την καλύτερη μέρα για γονιμοποίηση ή αντισύλληψη.

Πάντως, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν την πρώτη μέρα της περιόδου. Επομένως, αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί κοντά στην 14η ημέρα. Όμως, οι περισσότερες νέες γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο (ο κάθε κύκλος μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό ημερών από 25 ως και 40), και οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο, ενδέχεται να μην έχουν ωορρηξία την ίδια μέρα κάθε μήνα.

Για το λόγο αυτό, οι γυναικολόγοι δεν συστήνουν ως σίγουρη μέθοδο αντισύλληψης το μέτρημα αυτών των ημερών, παρότι δεν είναι εντελώς αντίθετοι στο να χρησιμοποιείται η μέθοδος επικουρικά - συμπληρωματικά με το προφυλακτικό.

Πάντως αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, αφού περίπου το 30% των περιπτώσεων, καταλήγουν ατελείς και το ωάριο δεν εγκαθίσταται στη μήτρα αλλά αποβάλλεται με την επόμενη έμμηνο ρύση. 

Από την άλλη πλευρά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τα ζευγάρια που κάνουν αντισύλληψη ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν στο σώμα μιας γυναίκας έως και τρεις μέρες, άρα οι γόνιμες ημέρες για το ζευγάρι είναι περισσότερες. Δηλαδή αν μία γυναίκα κάνει σήμερα με το σύντροφό της ελεύθερη επαφή και έχει ωορρηξία την προσεχή Τετάρτη ή την Πέμπτη, έχει πιθανότητες να μείνει έγκυος.

Εξ αυτών, αντιλαμβανόμαστε γιατί η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως πότε θα συμβεί εκτός κι αν λαμβάνουμε αντισυλληπτικά με τον απόλυτα σωστό τρόπο. Κατά τα άλλα, χρειάζεται σεξ στη μέση του κύκλου, υπομονή, συμβουλή γυναικολόγου και καλή ψυχολογία!

* Με συμβουλές από το ΙΜΟΠ.

Σχετικά Άρθρα