ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα των ανδρών

23 Οκτωβρίου 2024, 18:00

images

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη στον κόσμο, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή ο HPV, μπορεί να είναι μία από τις βασικές αιτίες της υπογονιμότητας. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του HPV στη γονιμότητα έχουν επικεντρωθεί στις γυναίκες. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τη συσχέτιση της λοίμωξης με την ανδρική γονιμότητα.

Νέα μελέτη από Αργεντινούς ερευνητές, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα στελέχη του HPV που κατατάσσονται ως «υψηλού κινδύνου» λόγω της σχέσης τους με τον καρκίνο, δεν ήταν μόνο πιο κοινά από τα στελέχη χαμηλού κινδύνου σε έναν μικρό πληθυσμό ανδρών, αλλά επίσης φάνηκε να αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την ποιότητα του σπέρματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο HPV υψηλού κινδύνου, φαίνεται να καταστέλλει βασικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος στην ανδρική γεννητική οδό. Αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ικανότητα του οργανισμού να εξολοθρεύσει τον HPV, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου 6 μήνες έως 1 χρόνο μετά τη μόλυνση, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων που μπορεί επίσης να θέσουν σε κίνδυνο την ανδρική γονιμότητα.

«[Οι φορείς] συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά εξακολουθούν να φέρουν τον ιό HPV στο ανδρικό γεννητικό σύστημα», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Virginia Rivero, καθηγήτρια ανοσολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στην Αργεντινή.

Στη νέα της μελέτη, η Rivero και οι συνεργάτες της, μελέτησαν δείγματα σπέρματος 205 ανδρών, εκ των οποίων κανείς δεν είχε εμβολιαστεί κατά του HPV. Οι άνδρες, με διάμεση ηλικία 35 ετών, αναζήτησαν αξιολόγηση γονιμότητας ή θεραπεία για προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος από το 2018 έως το 2021 σε μια ουρολογική κλινική στην Αργεντινή.

Το 19% των ανδρών βρέθηκαν θετικοί στον HPV. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 20 άνδρες, μεταξύ αυτών που είχαν στελέχη υψηλού κινδύνου και 7 άνδρες με HPV χαμηλού κινδύνου.  

Στην αρχή, οι ερευνητές δεν εντόπισαν αξιοσημείωτες διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ των ανδρών με οποιοδήποτε τύπο HPV και μιας ομάδας 43 ανδρών που βρέθηκαν αρνητικά στον ιό. Όταν εξέτασαν το σπέρμα πιο προσεκτικά, βρήκαν ενδείξεις που υποδηλώνουν πώς τα υψηλού κινδύνου στελέχη HPV, μπορεί να επηρεάζουν την ανδρική υπογονιμότητα.

Οι άνδρες με HPV υψηλού κινδύνου, είχαν χαμηλότερο επίπεδο ορισμένων ανοσοκυττάρων στο σπέρμα τους, υποδηλώνοντας ότι ο ιός είχε παρεμποδίσει την ικανότητα του οργανισμού να τον καταπολεμήσει. Αυτή η καταστολή των κυττάρων του ανοσοποιητικού, μπορεί επίσης να έχει αυξήσει τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων των ανδρών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω την ικανότητά τους να γονιμοποιήσουν.

Υπήρχαν επίσης στοιχεία ότι το σπέρμα των ανδρών με HPV υψηλού κινδύνου, υπέστη βλάβη από αυτό που είναι γνωστό ως οξειδωτικό στρες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αυτοί οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά  νεκρού σπέρματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τον ιό.

Ο Δρ Eugenio Ventimiglia, ουρολόγος στο Università Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο της Ιταλίας, είπε ότι η νέα μελέτη, στην οποία δεν συμμετείχε, «παρέχει μια εικόνα των βιολογικών μηχανισμών που δυνητικά συνδέουν τον HPV με ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας των ανδρών».

Ωστόσο, είπε ότι τα ευρήματά του θα πρέπει να «ερμηνεύονται προσεκτικά».

Σχετικά Άρθρα