ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έρευνα σπάει το στίγμα γύρω από τα φετίχ

26 Αυγούστου 2024, 18:00

images

Νέα μελέτη δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να διαπιστώσουν κατά πόσο αγαπούν τα φετίχ κατά τη σεξουαλική συνεύρεση, μέσω ενός δωρεάν διαδικτυακού τεστ που ονομάζεται Κλίμακα Προσανατολισμού Kink. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον στο Ηνωμένο Βασίλειο υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι το στίγμα που συνδέεται με τα φετίχ οδηγεί τους ανθρώπους στο να τα καταπνίγουν και να μην τα εκδηλώνουν κατά τη συνεύρεση. Στην τελευταία έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Sex Research, στοχεύουν να σπάσουν τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τα φετίχ.

Ο όρος «Kink» αναφέρεται, σύμφωνα με το New York Post σε οποιαδήποτε μορφή σεξ που αποκλίνει από τις πιο ευρέως γνωστές μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας, γνωστό και ως σεξ «βανίλια», που μπορεί να συνεπάγεται την ύπαρξη εξουσίας μεταξύ των συντρόφων (κυριαρχία/υποταγή), πρόκληση και επιθυμία για πόνο (σαδισμός/μαζοχισμός), περιορισμό και έλεγχο του άλλου προσώπου (δέσμευση/πειθαρχία), ακόμη και συμμετοχή περισσότερων από 2 ατόμων στην πράξη. Ωστόσο, η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών στην πραγματική ζωή δεν είναι απαραίτητο για να θεωρείται «kinky», σύμφωνα με τη νέα κλίμακα,

Προηγούμενη έρευνα για το kink βασίστηκε σε εκείνους που ήδη αυτοπροσδιορίζονται ως «kinky», εξαιρουμένων εκείνων που διεγείρονται από το kink αλλά δεν ενεργούν με βάση αυτές τις παρορμήσεις. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η Κλίμακα Προσανατολισμού Kink μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί αυτό το χάσμα και να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες στο μέλλον.

Το τεστ περιλαμβάνει 5 πτυχές της σύγκρουσης εμπλοκής: ταυτότητα, σύνεργα, κοινότητα, πρακτικές και επικοινωνία. Τα αποτελέσματα υπολογίζονται σε μια κλίμακα 90 σημείων με το 90 να υποδηλώνει την υψηλότερη εμπλοκή στροφής.

Μετά από αρκετούς γύρους ανάπτυξης, η έρευνα μειώθηκε τελικά σε 18 ερωτήσεις που διερευνούν ένα ευρύ φάσμα της σεξουαλικής δραστηριότητας και παρέχουν μια πιο λεπτομερή άποψη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Εάν είστε περίεργοι να μάθετε, η Κλίμακα Προσανατολισμού Kink είναι διαθέσιμη μέσω του PsyPost.org.



Σχετικά Άρθρα