ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναικεία γονιμότητα: Βασικές γνώσεις για να έχουν οι γυναίκες επιλογή

17 Ιουνίου 2024, 18:00

images

Κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν αριθμό ανώριμων ωαρίων στις ωοθήκες της. Από την εφηβεία και μετά, σε κάθε έμμηνο ρύση ωριμάζουν μερικές δεκάδες από αυτά κάθε μήνα. Φτάνει ως εκ τούτου μία ηλικία κατά την οποία κάθε γυναίκα έχει λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια. Κι αυτή η φάση δεν έχει σχέση με την ύπαρξη φυσιολογικής ή μη εμμήνου ρύσεως. Χονδρικά υπολογίζεται ότι 10 χρόνια πριν μπει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση (που συμβαίνει κατά μέσο όρο στα 50-51 έτη) δεν έχει πια πολλά και υγιή μορφολογικά ωάρια. Άρα, η απόφασή της να γίνει ή όχι μητέρα πρέπει να λαμβάνεται οριστικά γύρω στα 35-40 χωρίς αυτό ωστόσο να προκαλεί άγχος ή να την οδηγεί σε βιαστικές αποφάσεις που θα την κάνουν δυστυχισμένη μελλοντικά. Απλά είναι χρήσιμο να έχει τη γνώση για τα όρια που της θέτει η Φύση και να καθοδηγεί η ίδια την εξέλιξη της ζωής της, πιθανώς κρυοσυντηρώντας ωάριά της πριν από τα 35 έτη.

Οι παράγοντες που απειλούν τη γυναικεία γονιμότητα είναι τα προβλήματα ωαρίων και ωορρηξίας, η κακή διαπερατότητα στις σάλπιγγες, οι πολύποδες και τα ινομυώματα στη μήτρα, η ενδομητρίωση και η πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν από τα 40 έτη).

Ομοίως συντελούν στη γυναικεία υπογονιμότητα η παχυσαρκία και το άλλο άκρο, δηλαδή το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι ακανόνιστες βάρδιες στην εργασία με ξενύχτια, το κάπνισμα, η υπερβολική λήψη καφείνης, και το υπερβολικό άγχος για την ίδια τη γονιμότητα ή και άλλα θέματα στη ζωή της γυναίκας.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα κάθε νέα κοπέλα που δεν είναι έτοιμη να γίνει ακόμα μητέρα αλλά θα το ήθελε μελλοντικά, να κάνει μία εξέταση αίματος μετρώντας την ορμόνη ΑΜΗ η οποία δείχνει πόσο γεμάτο είναι το "ρεζερβουάρ" με ωάρια. Ο ενδοκρινολόγος ή ο γυναικολόγος θα της εξηγήσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης κι εκείνη θα έχει μία γενική αλλά και ρεαλιστική εικόνα για την κατάστασή της. 

Η AMH, γνωστή και ως αντιμυλλέριος ορμόνη, παράγεται στα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών, από τα μικρά ωοθυλάκια. Ως εκ τούτου, η παραγωγή της συνεχίζεται στις γυναίκες σε όλη τους την αναπαραγωγική ηλικία. Δεν επηρεάζεται από τις ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν στη διάρκεια του κύκλου. Τα επίπεδα της AMH παραμένουν σταθερά μεταξύ των έμμηνων κύκλων της γυναίκας, μετατρέποντάς την σε έναν αξιόπιστο δείκτη πρόβλεψης της ωοθηκικής εφεδρείας.

Σχετικά Άρθρα