Δεν έχετε πει ποτέ ψέματα σε ερωτικό σύντροφο;
03 Ιανουαρίου 2024, 18:00
Τα ψέματα στις ερωτικές σχέσεις - ειδικά στην αρχή της γνωριμίας- είναι μία κοινή τακτική, λένε οι ειδικοί. Υπάρχουν όμως αθώα ψέματα του στυλ -όταν ήμουν νεότερη φόραγα extra small- ως τα σοβαρά ψέματα του τύπου "έχω 3 πανεπιστημιακά πτυχία και 2 διδακτορικά" ενώ δεν έχω τελειώσει καν πανεπιστημιακή σχολή!
Είναι ανθρώπινο να θέλουμε να αρέσουμε. Να επιθυμούμε διακαώς να μάς ποθούν ερωτικά και να μάς εκτιμούν. Αλλά -από την άλλη πλευρά- το υγιές είναι να μάς θέλει ο άλλος για αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα και όχι για την ψεύτικη εικόνα που του παρουσιάζουμε. Όσο πιο πολύ γνωρίζουμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας, τόσο λιγότερο ψέματα λέμε, ειδικά όταν αναφερόμαστε στα προσόντα μας.
Οι ειδικοί μάς ζητούν να βάζουμε μία κόκκινη γραμμή σε αυτά που θα ανεχτούμε από ένα νέο σύντροφο. Και πίσω από αυτή τη γραμμή, είναι τα μεγάλα ψέματα που αφορούν βασικές πληροφορίες για τη ζωή του: Ποιος είναι, πόσων ετών, τι δουλειά κάνει, που μένει, ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση, ποιοι είναι οι γονείς του, ποια είναι η οικονομική του κατάσταση και -βέβαια- βασικές πληροφορίες για το παρελθόν του όπως είναι πχ αν έχει παιδιά, αν έχει σπουδάσει και που, αν έχει περάσει κάποια σοβαρή ασθένεια ή αν είναι φορέας κάποιου μολυσματικού παράγοντα κλπ.
Τα μικρά, καθημερινά ψέματα ίσως και να μπορούμε ή και να πρέπει να τα συγχωρέσουμε. Τα σοβαρά, για σημαντικούς παράγοντες της ζωής όμως, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν έτσι, διότι δείχνουν άνθρωπο με σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα.
Ομοίως το ίδιο πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και για τον εαυτό μας. Αν δούμε ότι έχουμε την ανάγκη να λέμε ψέματα για τη ζωή μας, τότε πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια ψυχολόγου πριν βλάψουμε ανεπανόρθωτα τη σχέση μας. Τα ψέματα δείχνουν ανασφάλεια, φόβο, ελλιπή αυτοεκτίμηση και ψυχολογικά προβλήματα. Ας τα αντιμετωπίσουμε όσο είναι νωρίς...