Πασχαλινά οικογενειακά τραπέζια: Γιατί δεν είναι πάντα τόσο ευχάριστα;
16 Απριλίου 2023, 09:00
Οι γιορτές είναι για πολλούς ανθρώπους περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης, αλλά και χαλάρωσης και ξεκούρασης. Επίσης αποτελούν ευκαιρία για ελεύθερο χρόνο και επαφή με αγαπημένα πρόσωπα (φίλους ή οικογένεια). Για τους περισσότερους ανθρώπους ισχύουν τα περισσότερα από τα παραπάνω. Ίσως όχι όμως για όλους.
Αναφέρει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Αιγινήτειο Νοσοκομείο:
Για κάποιους, οι ημέρες αυτές είναι επενδεδυμμένες με άγχος και προβληματισμό, συχνά η συνεύρεση στα οικογενειακά τραπέζια δεν είναι πάντα ευχάριστη. Όταν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της πυρηνικής, αλλά και της εκτεταμένης οικογένειας, είναι «δύσκολες» και συγκρουσιακές, τότε τα μέλη έχουν συναισθηματικές “δυσκολίες”, μπορεί να τρέφουν αρνητικά συναισθήματα (θυμό, εκνευρισμό, επιθετικότητα αλλά και ενοχές, ζήλεια, απογοήτευση, αίσθημα αδικίας, αμηχανία κλπ), και η φαινομενικά «ευχάριστη συνύπαρξη» μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δυσάρεστη, πιεστική αγχωτική και να έχει αρνητική κατάληξη για κάποια από τα μέλη , αλλά και για όλη την οικογένεια.
Συχνά δε, η κατά κάποιο τρόπο αναγκαστική επιβολή καλής διάθεσης, μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα και να εντείνει, σε κάποιους ανθρώπους, αγχώδεις και καταθλιπτικές αντιδράσεις, επιθετικότητα, εκνευρισμό ακόμα και να οδηγήσει σε υποτροπή σε υπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα . Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί υποτροπή και σε εξαρτητικές συμπεριφορές (κατάχρηση αλκοόλ, ουσιών κλπ).
Πως μπορούμε όμως να διαχειριστούμε αυτά τα δυσάρεστα και πιεστικά συναισθήματα και να οπλιστούμε με αισιοδοξία και θετική διάθεση;
Καταρχάς, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι προτεραιότητά μας είναι να φροντίσουμε τον εαυτό μας και την ψυχική μας υγεία. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε ό,τι μας κάνει κακό ψυχολογικά. Θα πρέπει να εξετάσουμε εάν θα πάμε σε αυτά τα οικογενειακά τραπέζια και αν κρίνουμε ότι αυτό δεν θα μας κάνει καλό, να τα αποφύγουμε, να αρνηθούμε ευγενικά ή να βρούμε μία δικαιολογία αρνούμενοι την πρόσκληση. Ή να πάμε για λίγο και να φύγουμε..
Επίσης είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως θέλουμε ακριβώς να περάσουμε εκείνες τις ημέρες και να προγραμματίσουμε τις διακοπές που θέλουμε με ανθρώπους που μας κάνουν καλό, που επιθυμούμε να δούμε και που μας χαλαρώνει η παρέα τους.
Θα μπορούσαμε κι εμείς οι ίδιοι να οργανώσουμε ένα τραπέζι με αγαπημένους ανθρώπους. Καλό θα ήταν να μιλήσουμε σε κάποιους δικούς μας ανθρώπους για τα συναισθήματά μας, έτσι, ώστε να εκτονώσουμε την εσωτερικευμένη ένταση που φέρνουν οι πασχαλινές αυτές ημέρες.
Η επαφή με την Εκκλησία και η ενασχόληση με τα θρησκευτικά νοήματα του Πάσχα, όπως η θυσία του Χριστού, η ελπίδα της Αναστάσης, η πανανθρώπινη αγάπη που διδάσκει ο Χριστιανισμός, έχουν ηρεμιστική, παρηγορητική και λυτρωτική επίδραση.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να μην επικρατήσει το αρνητικό και τοξικό συναίσθημα:
-Διατηρείστε, όσο γίνεται, μία θετική διάθεση. Αποδεχτείτε ότι στη ζωή υπάρχουν , δυσάρεστες στιγμές, που όμως «είναι στο χέρι μας» να μειώσουμε την επίδραση τους . Είναι σημαντικό να μπορούμε να αγαπάμε τη ζωή, ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της.
-Προσπαθείστε να σκέφτεστε ρεαλιστικά. Ελέγξτε τις προσδοκίες και τις προτεραιότητες σας. Μην εστιάζετε σε αυτά που δεν έχετε, εστιαστείτε σε αυτά που έχετε. Οι πασχαλινές γιορτές αποτελούν και μια ευκαιρία να σκεφτούμε τον εθελοντισμό. Προσφέροντας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ,νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.
-Αν δεν έχετε χρήματα για δώρα, φτιάξτε κάτι μόνοι σας και προσφέρετέ το (ένα κέικ, μία πίτα, ένα διακοσμητικό αντικείμενο, εύκολα μπορείτε να βρείτε ιδέες και να γίνετε δημιουργικοί).
-Φροντίστε τη διατροφή σας. Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ την περίοδο των γιορτών, γιατί το αλκοόλ προκαλεί κατάθλιψη.
-Βγείτε έξω, κάνετε βόλτες, ασκηθείτε. Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες και λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό. Μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση με φιλική παρέα, που την κάνει πιο ευχάριστη.
-Προσπαθείστε να εκτεθείτε στο ήλιο.
-Εμπλακείτε πιο ενεργά σε δραστηριότητες. Εμπλουτίστε την κοινωνική σας ζωή, κρατείστε κοντά σας τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας που εσείς θέλετε.
Και τέλος: Μη διστάσετε να μιλήσετε στον ψυχολόγο: Πάρτε τηλέφωνο, κλείστε ραντεβού, πηγαίνετε στο ραντεβού, παραμείνετε στη θεραπεία.
Ακόμα και μία ή δύο συνεδρίες μπορεί να είναι διαφωτιστικές και να σάς βγάλουν από το αδιέξοδο.
Καλό Πάσχα!