ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης

26 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Η 26η Ιουνίου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», και αποτελεί την αφορμή να στραφεί το βλέμμα όλων μας, στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, και στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε οι ίδιοι είναι βυθισμένοι στον ωκεανό των εξαρτήσεων, είτε είναι μέλη της οικογένειας τους.  

Κάθε εξάρτηση και εξαρτητική συμπεριφορά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ασθένεια -σωματική και ψυχική- από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που θα φροντίσουν, τόσο για την άμεση μείωση της βλάβης, όσο και για την οριστική διακοπή της λήψης και την κοινωνική επανένταξη του ατόμου. Παράλληλη , στήριξη πρέπει να λαμβάνουν και τα μέλη της οικογένειας, είτε πρόκειται για γονείς και αδέλφια, είτε για συζύγους και παιδιά. 

Το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, είναι στην ουσία του κοινωνικό και συνδεδεμένο με τις συνθήκες διαβίωσης του ατόμου, τις σχέσεις του, τη θέση του μέσα στην κοινωνία και βέβαια την οικογένειά του που πολλές φορές δεν είναι κακοποιητική ή αδιάφορη αλλά δεν έχει διαχειριστεί σωστά το πρόβλημα από την αρχή. 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αλλά και οι ειδικοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα, τονίζουν ότι έμφαση πρέπει να δίνεται στην πρόληψη, τόσο από την Πολιτεία και την κοινωνία, όσο και από την οικογένεια. Πολύ σημαντικές, είναι επίσης η θεραπεία και η επανένταξη του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο, τον εργασιακό στίβο και τις υγιείς προσωπικές σχέσεις. 

Το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι φέτος "Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Επενδύστε στην πρόληψη"!

Σήμερα στην Κύπρο, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, διοργάνωσε συνάντηση του Δικτύου Πρόληψης και Θεραπείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα