ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Oι ορμόνες του στρες εξηγούν πώς η παχυσαρκία προκαλεί διαβήτη

15 Νοεμβρίου 2024, 07:00

images

Μελέτη από το Rutgers Health και άλλα ιδρύματα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες που προκαλούν το στρες, μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντα του διαβήτη που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, μπορεί να συμβάλει στην κατανόησή μας για το πώς αναπτύσσεται η αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλείται από την παχυσαρκία και πώς να την αντιμετωπίσουμε.

«Μας ενδιαφέρουν οι βασικοί μηχανισμοί του τρόπου με τον οποίο η παχυσαρκία προκαλεί διαβήτη. Δεδομένου ότι το κόστος της επιδημίας διαβήτη μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα», δήλωσε ο Christoph Buettner, επικεφαλής ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και διατροφής στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με το Science Daily, οι επιστήμονες πίστευαν από καιρό ότι η παχυσαρκία προκαλεί διαβήτη, μειώνοντας τον τρόπο με τον οποίο η ινσουλίνη στέλνει σήματα στα ηπατικά και τα λιπώδη κύτταρα. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η υπερκατανάλωση τροφής και η παχυσαρκία, αυξάνουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού και ότι το αυξημένο επίπεδο των ορμονών του στρες νορεπινεφρίνη και επινεφρίνη, εξουδετερώνει τις επιδράσεις της ινσουλίνης, παρόλο που η κυτταρική σηματοδότηση της ινσουλίνης εξακολουθεί να λειτουργεί.

Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι η υπερκατανάλωση τροφής σε φυσιολογικά ποντίκια, αυξάνει την ορμόνη του στρες νορεπινεφρίνη μέσα σε λίγες μέρες, υποδεικνύοντας πόσο γρήγορα η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού, διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Για να δουν τι επίδραση έχει αυτή η υπερβολική παραγωγή ορμονών στην ανάπτυξη της πάθησης, οι συγγραφείς ανέπτυξαν έναν νέο τύπο γενετικά τροποποιημένων ποντικών που ήταν φυσιολογικά, ωστόσο δεν μπορούσαν να παράγουν ορμόνες του στρες - κατεχολαμίνες - πέρα από τον εγκέφαλό τους και το κεντρικό νευρικό τους σύστημα.

Οι ερευνητές έδωσαν σε αυτά τα ποντίκια τροφές από μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη που προκαλεί παχυσαρκία. Ωστόσο αυτά, παρόλο που κατανάλωναν τόσες θερμίδες και έγιναν το ίδιο παχύσαρκα με τα κανονικά ποντίκια, δεν ανέπτυξαν μεταβολική νόσο.

«Μας εξέπληξε το ότι είδαμε πως τα ποντίκια έτρωγαν τόσο πολύ, γιατί αυτό δείχνει ότι οι διαφορές στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και η έλλειψη μεταβολικής νόσου, δεν οφείλονται στη μειωμένη πρόσληψη τροφής ή στη μειωμένη παχυσαρκία αλλά στις πολύ μειωμένες ορμόνες του στρες. Σε αυτά τα ποντίκια δεν μπορούν να αυξηθούν οι ορμόνες του στρες που εξουδετερώνουν την ινσουλίνη, επομένως, η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν αναπτύσσεται κατά την εμφάνιση της παχυσαρκίας».

Τα νέα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί ορισμένα παχύσαρκα άτομα αναπτύσσουν διαβήτη ενώ άλλα όχι και γιατί το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη ακόμη και με μικρή αύξηση βάρους.

«Πολλοί τύποι στρες - οικονομικό στρες, το άγχος που σχετίζεται με τη ζωή σε επικίνδυνες περιοχές ή τις διακρίσεις ή ακόμα και το σωματικό στρες που προέρχεται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ - όλα αυξάνουν τον διαβήτη και συνεργάζονται με το μεταβολικό στρες της παχυσαρκίας», είπε ο Buettner.

Σχετικά Άρθρα