Ο εκφοβισμός ή bullying μεταξύ αδελφών στην εφηβεία δείχνει ψυχολογικά προβλήματα
07 Οκτωβρίου 2021, 10:00
Mελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Youth and Adolescence, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία από σχεδόν 17.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 11 εώς 17 ετών, δείχνει ότι όσα δέχονταν εκφοβισμό μεταξύ 11 και 14 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας μέχρι τα 17α γενέθλιά τους. Διπλάσιες μάλιστα ήταν οι πιθανότητες όταν τα παιδιά ήταν εσωστρεφείς χαρακτήρες, σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν καλές σχέσεις με τα αδέλφια τους.
Εντύπωση δημιούργησε το εύρημα ότι τα παιδιά που εκφόβιζαν τα αδέρφια τους, ήταν εξίσου πιθανό να υποφέρουν από κάποια ψυχική ασθένεια, να βρεθούν δηλαδή στην ίδια μοίρα με τα θύματά τους. Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν προηγούμενο ερευνητικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο εκφοβισμός ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες ψυχικές διαταραχές και προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον.
Στην έρευνα, οι γονείς – συνήθως οι μητέρες – και τα παιδιά ερωτήθηκαν για το αν υπήρχαν περιστατικά εκφοβισμού στο σπίτι, όταν τα παιδιά ήταν 11 και 14 ετών. Όταν τα παιδιά έκλεισαν τα 17 έτη, τόσο τα ίδια αλλά και οι γονείς ερωτήθηκαν ξανά για τη δική τους ψυχική υγεία. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι αν και οι απαντήσεις παιδιών και γονιών ήταν ίδιες στις ηλικίες 11 και 14, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για την ηλικία των 17 ετών...
Ο εκφοβισμός μεταξύ αδελφών χωρίστηκε σε τέσσερις κατηγορίες: Σε αυτούς που δέχθηκαν εκφοβισμό από τα αδέλφια τους, σε εκείνους που εκφοβίζουν τα αδέλφια τους, σε εκείνους που και εκφοβίζουν και εκφοβίζονται από τα αδέλφια τους, και σε όσους δεν εκφοβίζουν τα αδέλφια τους.
Για να καθοριστεί πόσο αισιόδοξο ήταν ένα παιδί, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ευημερία και την αυτοεκτίμησή του. Τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν είχαν άγχος που δεν εξέφραζαν αλλά και εξωτερικευμένα προβλήματα, όπως είναι η εύκολη διάσπαση της προσοχής και ο θυμός. Επίσης τούς ρώτησαν για το πόσο συχνά ένιωθαν έντονη θλίψη.
Συνολικά, τα μισά παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη δέχτηκαν εκφοβιστικές συμπεριφορές ή εκφόβισαν τα αδέλφια τους στην ηλικία των 11 ετών. Σε ηλικία 14 ετών, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο ένα τρίτο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που εκφοβίζονταν από τα αδέλφια τους ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές, να είναι θλιμμένα, καθώς και να φτάνουν στο σημείο να αυτοτραυματιστούν.
Αλλά και τα παιδιά που εκφόβιζαν τα αδέρφια τους ήταν εξίσου πιθανό να υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές, ενισχύοντας την αντίληψη ότι οι θύτες «προβάλλουν» τα δικά τους προβλήματα στους άλλους.