Μία ορμόνη καθορίζει συναισθήματα, νεύρα και γαστρεντερικά προβλήματα
13 September 2020, 09:00
Το ρόλο της ορμόνης ωκυτοκίνη στο στρες και τα γαστρεντερικά προβλήματα, που είναι γνωστή και ως "ορμόνη της αγάπης", δείχνει νέα ερευνητική μελέτη στις ΗΠΑ, καταλήγοντας σε ευρήματα που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την ανακούφιση των γυναικών που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από σχετιζόμενες με το στρες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Η μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που δημοσιεύεται στο The Journal of Physiology δείχνει ότι η ωκυτοκίνη επιδρά άμεσα στις νευρικές οδούς που εμπλέκονται στο στρες έχοντας σημαντική επίδραση στην εμφάνιση πεπτικών προβλημάτων ή επιδείνωση των συμπτωμάτων διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.
Το στρες επηρεάζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προκαλεί καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης και η καθυστέρηση στη γαστρική κένωση προκαλεί φούσκωμα, δυσφορία, ναυτία, και επιταχύνει την κινητικότητα του παχέος εντέρου με συνέπεια να προκαλείται διάρροια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους που επιτρέπουν τον χειρισμό της δραστηριότητας των νευρώνων και των νεύρων (νευροκυκλώματα) στα οποία επιδρά η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, και μέτρησαν την επίπτωση της γαστρικής κένωσης και της κινητικότητας του στομάχου στο στρες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, η ωκυτοκίνη διαθέτει μεγάλο ρόλο στην απόκριση του στομάχου στο στρες.
Χρησιμοποίησαν ζωικό μοντέλο διαφορετικών τύπων στρες -οξύ στρες, κατάλληλη προσαρμογή στο στρες και ακατάλληλη προσαρμογή στο στρες. Επιμόλυναν τους νευρώνες που ελέγχουν τα νεύρα και νευροκυκλώματα ωκυτοκίνης με νέους ιούς που μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και να αδρανοποιήσουν και μέτρησαν τη μυική σύσπαση του στομάχου και τη γαστρική κένωση. Και η ενεργοποίηση των νευροκυκλωμάτων ωκυτοκίνης αντέστρεψε την καθυστέρηση στη γαστρική κένωση που παρατηρείται μετά από οξεία ή χρόνια αντίδραση στο στρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται τόσο ο τόνος του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, όσο και η κινητικότητα του στομάχου.
Και όντως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε παθολογίες που σχετίζονται με το στρες, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, και παρουσιάζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα γαστρεντερικές διαταραχές, επισημαίνει ο καθηγητής Renato Alberto Travagli, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τελικά στάδια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σειρά μελετών για το μηχανισμό μέσω του οποίου η ωκυτοκίνη ρυθμίζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος στις γυναίκες που υποφέρουν από άγχος.
Tags: Γαστρεντερικά προβλήματα, ορμόνες, Στρες