Κατάθλιψη και άγχος μετά από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο
31 Ιουλίου 2024, 16:00
Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ UMC, δείχνει ότι οι γυναίκες που επιβιώνουν από καρδιακό επεισόδιο, έχουν στη συνέχεια μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης συγκριτικά με τους άνδρες. Επιπλέον, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη μετά από μία καρδιακή ανακοπή. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύονται στο Circulation: Cardiovascular Quality & Outcomes.
«Εξετάσαμε πολλούς παράγοντες για να προσδιορίσουμε τις πενταετείς συνέπειες μίας καρδιακής ανακοπής, εδώ είδαμε, πιο σημαντικά, μια αύξηση κατά 50% στη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών κατά τον πρώτο χρόνο μεταξύ των γυναικών, η οποία δεν αντικατοπτρίστηκε στους άνδρες. Αυτή η αύξηση στη συνέχεια περιορίστηκε σε περίπου 20% αύξηση των συνταγών μετά από πέντε χρόνια», εξηγεί ο Robin Smits, ερευνητής στο Amsterdam Public Health.
«Αν και πρέπει να διεξάγουμε περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, μπορούμε ήδη να πούμε ότι δείχνει ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν υποστηρίζονται επαρκώς μετά από μια καρδιακή ανακοπή», προσθέτει.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα πενταετή κοινωνικοοικονομικά δεδομένα 1.250 ατόμων, με μέση ηλικία 53 ετών, που είχαν επιβιώσει από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου στην Ολλανδία. Παράλληλα με τις προαναφερθείσες αλλαγές στην ψυχική υγεία, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι τάσεις απασχόλησης που επηρεάζουν και τον γενικό πληθυσμό καθώς γερνάει – με ορόσημο τα 50 χρόνια – ήταν παρούσες και σε αυτή την ομάδα.
«Είδαμε σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά απασχόλησης και, κατά συνέπεια, στις αποδοχές. Περαιτέρω, είδαμε επίσης μια αλλαγή στην “ιδιότητα του κύριου εισοδηματία” – που σημαίνει ότι το μέλος ενός νοικοκυριού που είχε τις υψηλότερες αποδοχές, συχνά άλλαζε μετά από μια καρδιακή ανακοπή. Αυτό υποδηλώνει ότι ήταν δύσκολο για τα άτομα να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας», αναφέρει ο Smits.
Η ερευνητική ομάδα του Amsterdam UMC διεξήγαγε επίσης έρευνα, μαζί με εταίρους από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σχετικά με τα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή. Η έρευνα αυτή που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι οι γυναίκες ζούσαν περισσότερο από τους άνδρες μετά από καρδιακή ανακοπή.