Διπλά κακή ψυχολογία όταν "πεινάμε" και "θυμώνουμε"
09 Ιουλίου 2022, 08:00
Όλοι το έχουμε βιώσει κάποια στιγμή – ένα αίσθημα πείνας που χαλά τη διάθεσή μας και μπορεί να μας κάνει να ξεσπάσουμε τα νεύρα μας- . Στα αγγλικά, η κατάσταση αυτή εκφράζεται με τον όρο ''hangry'', από τις λέξεις hungry και angry, που σημαίνει ότι κάποιος είναι τόσο πεινασμένος όσο και θυμωμένος.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα υποδηλώνει ότι αυτή η συναισθηματική κατάσταση όχι μόνο είναι πραγματική, αλλά η πείνα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας. Ο Viren Swami , Ph.D., ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στην Αγγλία, δήλωσε ότι η σύζυγός του ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή τη μελέτη.
«Η γυναίκα μου λέει συχνά ότι είμαι ''hangry'', αλλά δεν πίστευα ότι ήταν κάτι πραγματικό», παραδέχτηκε. «Αλλά κυρίως επειδή με ενδιαφέρει ο αντίκτυπος της πείνας και του φαγητού στα ανθρώπινα συναισθήματα και συμπεριφορές έκανα την έρευνα».
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία μέθοδο δειγματοληψίας για να συγκεντρώσουν δεδομένα που χρησιμοποίησαν για να κατανοήσουν καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους η πείνα μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας στην καθημερινότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να συμπληρώσουν σύντομες έρευνες σε πολλαπλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπήρχαν 121 συμμετέχοντες στην αρχή, με 76 να ολοκληρώνουν τουλάχιστον μία έρευνα την ημέρα για 21 ημέρες. Συνολικά 64 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη μελέτη απαντώντας στο τελικό ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 18 έως 60 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη και κυρίως γυναίκες.
Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων, οι συμμετέχοντες ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένες προτροπές πέντε φορές την ημέρα. Αυτές οι προτροπές ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση καθώς και τα συναισθήματα πείνας, ευερεθιστότητας και θυμού. Ρωτήθηκαν επίσης για το πόση ώρα είχε περάσει από την τελευταία φορά που έφαγαν.
Κατά τη διάρκεια του τελικού ερωτηματολογίου, οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικές διατροφικές συμπεριφορές, όπως το εάν οι άνθρωποι έτρωγαν ή όχι όταν ένιωθαν εκνευρισμένοι ή όταν δεν είχαν τίποτα να κάνουν. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι η πείνα συσχετίστηκε σημαντικά με περισσότερο θυμό και ευερεθιστότητα, καθώς και με λιγότερη ευδιαθεσία κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των τριών εβδομάδων.
Ο Swami ανέφερε ότι η μελέτη του επιβεβαιώνει ότι το να είμαστε «πεινασμένοι και θυμωμένοι» είναι μία πραγματικότητα και ότι το αίσθημα της πείνας επηρεάζει αρνητικά τα συναισθήματά μας. «Επίσης, το να μπορούμε να κατονομάσουμε αυτά τα συναισθήματα παρέχει ενδείξεις για το πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν», κατέληξε.
Tags: θυμός, Κακή Ψυχολογία