Βρέθηκε ο μηχανισμός για τη δημιουργία της συνδυαστικής μνήμης
13 Μαΐου 2020, 09:00
Όπως ανακοίνωσαν από το Zuckerman Institute at Columbia University, ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να διατηρεί και να συνδυάζει μεταξύ τους γεγονότα που δεν συνέβησαν την ίδια χρονική στιγμή. Μπορεί επίσης να συνδέει γεγονότα με τη χρονική στιγμή που συνέβησαν και να δημιουργεί μνήμες μέσα από ένα μοναδικό μηχανισμό που πιστεύουν ότι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν.
"Μία γυναίκα περπατούσε στο δρόμο αρκετά μέτρα πίσω από τον σύντροφό της και ξαφνικά άκουσε ένα μπαμ. Όπως διαπίστωσε λίγο αργότερα, κάποιος τον είχε πυροβολήσει. Ένα μήνα μετά έπαθε κρίση πανικού καθώς άκουσε στο δρόμο το απορριμματοφόρο να φορτώνει τους κάδους με τα σκουπίδια και να κάνει τέτοιους ήχους. Ο εγκέφαλός της δημιούργησε μια βαθιά τραυματική μνήμη μέσω του έντονου ήχου η οποία της προκαλεί πανικό", εξηγούν οι ειδικοί.
Όπως σημειώνει ο κλινικός ψυχίατρος και ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών Δρ Mohsin Ahmed, MD, PhD, "αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της δυνατότητας του εγκέφαλου να θυμάται και να συνδέει γεγονότα που συνέβησαν σε διαφορετικούς χρόνους αλλά είχαν κάποιο κοινό στοιχείο όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση ο έντονος ήχος".
Στη διαδικασία φαίνεται ότι τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει ο ιππόκαμπος, μια περιοχή του εγκέφαλου που αποτελεί το "αρχηγείο" για την μάθηση και την μνήμη. Μάλιστα εντοπίστηκαν συγκεκριμένα κύτταρα, συγκεκριμένους νευρώνες που συμμετέχουν σε αυτό. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μαθηματικά μοντέλα και πειράματα σε ποντίκια, πιστεύουν ότι αποκωδικοποίησαν πλήρως τον μηχανισμό και τα αποτελέσματα της εργασίας τους τα δημοσίευσαν στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Neuron.
Tags: Εγκέφαλος, Ψυχικό Τραύμα