Βοηθάμε τα "πρωτάκια" να προσαρμοστούν
12 September 2020, 09:00
Ανησυχία νιώθουν οι γονείς των οποίων το παιδί θα πάει για πρώτη φορά στην Α’ Δημοτικού αλλά ακόμα και αυτοί των οποίων το παιδί τέλειωσε το Δημοτικό και πρόκειται να είναι για μια ακόμα φορά "πρωτάκι", αυτή την φορά στο Γυμνάσιο. Αντί να αγχώνονται όμως, είναι προτιμότερο να μάθουν τρόπους να κάνουν την ζωή του παιδιού πιο εύκολη...
Το παιδί στο νέο σχολείο έρχεται αντιμέτωπο με νέα πρόσωπα, νέους κανόνες επικοινωνίας, δυσκολίες στην απόκτηση φίλων, δυσκολίες στα μαθήματα και στην κακή ανεκτικότητα που δείχνουν κάποια παιδιά στο πρωινό ξύπνημα, την προγραμματισμένη, καθημερινή μελέτη και γενικά στην "καταπίεση" της ζωής με υποχρεώσεις.
Οι γονείς ως εκ τούτου οφείλουν από πριν να προετοιμάσουν το παιδί με χαλαρές συζητήσεις για τα νέα δεδομένα:
-Να το ενθαρρύνουν να κάνει νέους φίλους, να είναι χαμογελαστό και καλοπροαίρετο με παιδιά και εκπαιδευτικούς.
- Να του έχουν δώσει μια ιδέα για τις υποχρεώσεις που θα έχει στο εξής, παρουσιάζοντάς τες ωστόσο με έναν τρόπο ωραίο κι όχι σαν καταναγκαστικά έργα.
-Να τονώσουν την αυτοπεποίθηση παιδιών που είναι μικροσκοπικά ή πολύ μεγαλόσωμα για την ηλικία τους, που έχουν κάποια δυσμορφία ή σημάδι που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κοροϊδίας από άλλα παιδιά. Να του πουν ότι εκείνο έχει άλλα προσόντα και πρέπει να τα αναδείξει.
- Να του αγοράσουν ωραία σχολικά αντικείμενα που θα το κάνουν να συνδέσει την αρχή του σχολείου με ευχάριστες αγορές και νέες ασχολίες.
Τα παιδιά που από την ΣΤ Δημοτικού θα ξαναβρεθούν στην θέση να είναι "πρωτάκια" πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για το δεδομένο ότι στο χώρο που θα βρεθούν, θα είναι τα μικρά παιδιά ενώ κάποιοι συμμαθητές τους θα είναι 17 ετών με άλλη ωριμότητα και συνήθειες. Αλλά ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν εύκολα τις αλλαγές και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πάνω από μερικές ημέρες.