Τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης
09 Αυγούστου 2021, 19:00
Η βρεφική κολύμβηση (baby swimming) είναι μια δραστηριότητα η οποία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και πολλοί γονείς επιλέγουν για το μωρό τους, αφού συνδέεται με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους.
Σχετικά με τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης και τη σωστή εκπαίδευση για την ασφάλεια των μωρών με την επαφή τους με το νερό μας ενημερώνει ο κ. Αλέξης Πολεμίτης, Διευθυντής του κολυμβητηρίου Splash Activities.
Όπως πληροφορεί ο κ. Πολεμίτης, συνήθως τα προγράμματα βρεφικής κολύμβησης απευθύνονται σε βρέφη ηλικίας 4 μηνών μέχρι 2 ½ ετών.
Συνήθως ένα μωρό με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να μάθει να κολυμπά αυτόνομα για την ασφάλεια του μετά τα 2 έτη. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τα πρώτα κιόλας μαθήματα.
Τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης
Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος και καρδιαγγειακών λειτουργειών
Η συμμετοχή ενός βρέφους σε προγράμματα κολύμβησης συμβάλει θετικά σε σημαντικούς παράγοντες, όπως υποστηρίζει ο κ. Πολεμίτης. Συγκεκριμένα ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδυναμώνονται οι καρδιαγγειακές λειτουργίες κυρίως εάν το μωρό συμμετέχει και κατά τις χειμερινές περιόδους.
Ωρίμανση εγκεφάλου και ενίσχυση κίνησης
Σε κινητικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο, η εμπειρία που αποκτά ένα βρέφος με τη συμμετοχή του σε προγράμματα κολύμβησης συμβάλει στην ωρίμανση των εγκεφαλικών συνάψεων που αυτές με τη σειρά τους ενισχύουν την κίνηση, τη συναρμογή, τη δύναμη και τη γνώση.
Συνεπώς, όπως αναφέρει ο ειδικός, ένα μωρό που συμμετέχει σε πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης εξασκεί τις κινητικές του δεξιότητες καλύτερα και μπορεί να ισορροπήσει και να περπατήσει με ασφάλεια πιο νωρίς. Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι θεμελιώδης κινητικές λειτουργίες, βασικά συστατικά της ολοκληρωμένης κινητικής εξέλιξης.
Κοινωνικότητα
Όπως παράλληλα αναφέρει ο κ. Πολεμίτης, στον ψυχοκοινωνικό και γνωστικό τομέα, η συναναστροφή με άλλα άτομα σε ένα οργανωμένο και κατάλληλα δομημένο πρόγραμμα κολύμβησης δημιουργεί τις βάσεις για μια πολύπλευρη εκπαίδευση.
Ασφάλεια - άμυνα - πειθαρχία
Η βρεφική κολύμβηση είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του μωρού κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η επαφή με το υγρό στοιχείο είναι συχνότερη.
Μια από τις δεξιότητες που εξασκούνται στα βρέφη είναι η ενστικτώδης άμυνα του μωρού όταν βρεθεί μόνο του στο νερό. Συγκεκριμένα, τα μωρά έχουν την ευκαιρία να μάθουν να κρατούν απόσταση από την πισίνα, να μην σκύβουν προς το νερό και να περιμένουν να ακούσουν το γονιό τους για το πότε μπορούν να εισέλθουν στο νερό ή και ακόμα να κάνουν βουτιά.
Μια από τις βασικές δεξιότητες που εξασκούμε μέσα από τα δομημένα προγράμματα είναι η καθοδήγηση και η εκτέλεση εντολών τόσο εντός της πισίνας όσο και εξωτερικά – περιμετρικά της πισίνας.
Το ιδανικό περιβάλλον νερού
Όσον αφορά το περιβάλλον του νερού το οποίο ένας γονιός πρέπει να γνωρίζει για να μπορεί να μεταδώσει τη γνώση στο παιδί του, πρέπει να εστιάζεται στα παρακάτω σημεία:
- Το βάθος του νερού να είναι τέτοιο ώστε ο γονιός να νιώθει άνετα και ασφαλής. Το ιδανικό βάθος του νερού πρέπει να είναι κοντά στο στήθος του γονέα έτσι ώστε να έχει καλή οπτική επαφή με το μωρό και να μην σκύβει μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την εξάντληση που μπορεί να νιώσει ο γονιός αν η θέση και η στάση του σώματος του δεν είναι η ιδανική.
- Το νερό να μην είναι πολύ κρύο γιατί από τη μια δεν θα αφήσει το παιδί να χαλαρώσει και από την άλλη ο γονιός να νιώθει άνετα. Στα κολυμβητήρια τα οποία λειτουργούν προγράμματα βρεφικής κολύμβησης και τους 12 μήνες του χρόνου η θερμοκρασία του νερού συνήθως είναι 30 με 32 βαθμούς κελσίου.
- Κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι καλό να χρησιμοποιούμε παιγνιώδεις μορφής εξάσκησης αποφεύγοντας όμως τα πολλά ταυτόχρονα ερεθίσματα.
Μαθήματα με γονική παρουσία
Τα προγράμματα βρεφικής κολύμβησης που προσφέρονται στο κολυμβητήριο διεξάγονται με τη συμμετοχή του γονέα.
Ο κ. Πολεμίτης συστήνει την παρουσία του πατέρα, γιατί όπως συνηθίζεται, την πρώτη περίοδο ζωής ενός βρέφους, το μωρό περνά αρκετό χρόνο με τη μητέρα του. «Η παρουσία του πατέρα στο μάθημα συμβάλλει στο μεταξύ τους δέσιμο (bonding) και στον ποιοτικό χρόνο που μπορούν να περάσουν μαζί», αναφέρει.
Όταν τα μαθήματα γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία και γνώση και όταν το επίκεντρο είναι η μετάδοση της γνώσης από τον εκπαιδευτή στο γονέα και δεν είναι η επίδειξη (το show δηλαδή) του εκπαιδευτή προς το γονέα, τότε η βρεφική κολύμβηση είναι από τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα μωρό.
Τα μαθήματα κολύμβησης που διεξάγονται γίνονται μια ή δύο φορές την εβδομάδα όλο το χρόνο και τους 12 μήνες. Όπως αναφέρει ο κ. Πολεμίτης, ένα κολυμβητήριο πρέπει να παρέχει κατάλληλες εγκαταστάσεις με όλες τις βασικές ανέσεις τόσο για το μάθημα όσο και για την προετοιμασία του μωρού πριν και μετά το πρόγραμμα.
Σημαντική η γονική εκπαίδευση
«Είναι πολύ σημαντικό να μην πειραματιζόμαστε με τα μωρά μας είτε γιατί είδαμε κάτι στο διαδίκτυο, είτε γιατί ακούσαμε κάτι σχετικό από κάποιο γνωστό μας», υπογραμμίζει ο ειδικός. Η ασφάλεια του μωρού εξαρτάται από το πόσο εξοικειωμένοι και γνώστες του αντικειμένου είμαστε.
Ένας από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων βρεφικής κολύμβησης είναι η εκπαίδευση των γονιών, τονίζει. Πως δηλαδή να χειρίζονται τα παιδιά τους στο νερό. «Για να εξαλείψουμε τον οποιοδήποτε κίνδυνο μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της επαφής του βρέφους με το νερό είναι απαραίτητο οι γονείς να παρακολουθήσουν τα σχετικά προγράμματα», καταλήγει.
Της Χριστίνας Χριστοφόρου