ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Γιαγιάς: Η σημαντικότητά της στην οικογένεια

28 Μαρτίου 2022, 14:05

images

Σήμερα, 28 Μαρτίου 2022 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γιαγιάς για την αναγνώριση και την ευαισθητοποίηση των όσων προσφέρει τόσο στη δική της οικογένεια αλλά και στην οικογένεια των παιδιών της.

Όπως λέει και το ρητό «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου», έτσι και οι γιαγιάδες είναι η απόδειξη αυτού και της αγάπης και συνεισφοράς στην ανατροφή των εγγονιών τους.

Ένα τυπικό πρότυπο γιαγιάς που επικρατεί στην Κύπρο είναι η γιαγιά που καλομαθαίνει τα εγγόνια της, προνοεί ώστε να έχουν φάει αρκετό φαγητό και είναι αυτή που τους δίνει την «πουλουστρίνα» στις εορτές.

Οι Κύπριες γιαγιάδες θα ζυμώσουν, θα κεντήσουν και θα μαγειρέψουν κάθε λογής παραδοσιακά φαγητά, θα διδάξουν στα παιδιά τους γιατροσόφια για τις αρρώστιες και θα είναι εκεί στην πρώτη γραμμή όταν τις χρειαστείς.

Είναι αξιοσημείωτος ο κόπος και οι προσπάθειες των γιαγιάδων να αναθρέψουν και να φροντίσουν τουλάχιστον δύο γενιές. Η πείρα και η σοφία τους τις καθιστά αξιοθαύμαστες και αξιοσέβαστες.

Επιπλέον, ο δεσμός που δημιουργούν με τα εγγόνια τους συμβάλλει στην καλή ανατροφή τους. Τα εγγόνια βρίσκουν στη γιαγιά τους μία ‘φίλη’, η οποία τους καθοδηγεί και τους συμβουλεύει όποτε το έχουν ανάγκη.

Σημαντική είναι επίσης και η υποστήριξη των γιαγιάδων αλλά και των παππούδων στα δικά τους παιδιά. Οι γρήγοροι, μοντέρνοι ρυθμοί της κοινωνίας, η πολύωρη εργασία και οι αυξημένες υποχρεώσεις έχουν ωθήσει τους νέους γονείς να καταφεύγουν στη στήριξη και βοήθεια των δικών τους γονιών.

Για παράδειγμα, οι γιαγιάδες προσέχουν τα εγγόνια όταν λείπουν οι γονείς τους από το σπίτι ή όταν είναι στη δουλειά. Οι γιαγιάδες θα τα φροντίσουν, θα τα ταΐσουν και θα περάσουν χρόνο μαζί τους, βιώνοντας έτσι ξανά το ρόλο της μητέρας.

Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται ότι μόνο αυτός είναι ο ρόλος των γιαγιάδων. Οι γιαγιάδες θα προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους και τη στήριξη τους, αλλά δεν είναι σωστό να αναλαμβάνουν ευθύνες που τα παιδιά τους θα έπρεπε να αναλάβουν ως γονείς.

Έχοντας ζήσει τα δικά τους νιάτα και τη δική τους εμπειρία ως μητέρες και σύζυγοι, έχουν και οι γιαγιάδες το δικαίωμα να απολαύσουν ξέγνοιαστα και ευχάριστα το υπόλοιπο της ζωής τους και να κάνουν πράγματα που τους χαροποιούν και τους ενδιαφέρουν.

Θα ήταν συνετό, λοιπόν, να διαχωρίζεται ο ρόλος της μητέρας και της γιαγιάς και να υπάρχει ένα όριο στο πού παρεμβαίνει η γιαγιά και πού όχι.

Οι γιαγιάδες ευελπιστούν να περνούν χρόνο με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, όχι υπό συνθήκες υποχρέωσης, αλλά υπό συνθήκες κοινής θέλησης και ευχαρίστησης. Ως εκ τούτου, τα εγγόνια τους θα αναζητούν τη γιαγιά τους για να περάσουν χρόνο μαζί και όχι για υλικούς λόγους.

Ο.Σ.


Σχετικά Άρθρα