ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα προϊόντα κατά της ακμής που περιέχουν βενζόλιο σε υψηλή συγκέντρωση

15 Οκτωβρίου 2024, 18:00

images

Ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την παρουσία βενζολίου σε προϊόντα αντιμετώπισης της ακμής. Η νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Journal of Investigative Dermatology, ανέλυσε κρέμες και καθαριστικά ακμής που κυκλοφορούν στο εμπόριο των ΗΠΑ -φαρμακεία και σούπερ μάρκετ-. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ερευνητές ενός ανεξάρτητου εργαστηρίου με έδρα το New Haven, σε συνεργασία με καθηγητές από τα πανεπιστήμια Yale και Long Island, που εξέτασαν πάνω από 100 προϊόντα ακμής με υπεροξείδιο του βενζολίου (BPO), που προμηθεύτηκαν από μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου το 34% αυτών των προϊόντων, περιείχε επίπεδα βενζολίου που υπερέβαιναν το όριο ασφαλείας του FDA (2ppm). Δύο προϊόντα, μάλιστα, βρέθηκαν να έχουν 18 και 13 φορές αντίστοιχα περισσότερη από την επιτρεπόμενη ποσότητα βενζολίου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν, επίσης, ότι η έκθεση στο ηλιακό φως και τη θερμότητα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα βενζολίου σε αυτά τα προϊόντα, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο για τους χρήστες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χημική ουσία μπορεί να σχηματιστεί και να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου όταν τα προϊόντα εκτίθενται σε θερμότητα ή υπεριώδες φως. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της δοκιμής με υπεριώδη ακτινοβολία, δημιουργήθηκαν περίπου 4,36 ppm βενζολίου στο θάλαμο δοκιμής ανά ώρα έκθεσης σε φως UVA/B.

Άρα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη:

Την ευαισθησία στη θερμοκρασία: Τα επίπεδα βενζολίου αυξάνονται σημαντικά σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Όταν ένα προϊόν επωάστηκε στους 50°C, έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες και συνέχισε να αυξάνεται.

Τη σύνθεση: Τα προϊόντα που αποθηκεύονταν σε χαμηλές θερμοκρασίες βρέθηκαν πιο σταθερά, με χαμηλότερα ποσοστά σχηματισμού βενζολίου. Αυτό υποδηλώνει ότι η σύνθεση του προϊόντος παίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητά του και τη δυνατότητα παραγωγής επιβλαβών χημικών ουσιών.

Πάντως, παρά τα ευρήματα αυτ'α, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, την ώρα που το βενζόλιο ταξινομείται ως καρκινογόνο. Αν και ο FDA επιτρέπει υπό όρους έως 2 ppm βενζολίου σε φαρμακευτικά προϊόντα, η άδεια αυτή προορίζεται μόνο για περιπτώσεις όπου η παρουσία του είναι απολύτως απαραίτητη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες θεραπείες ακμής υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το όριο, αποτελώντας πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι τα προϊόντα αυτά, που χρησιμοποιούνται ευρέως από καταναλωτές όλων των ηλικιών, μπορούν δυνητικά να περιέχουν ή να παράγουν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα βενζολίου, ιδίως υπό συνήθεις περιβαλλοντικές συνθήκες», δήλωσε ο David Light, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διεξήγαγε τη μελέτη.

Σχετικά Άρθρα