ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λίπος στην κοιλιά: Ζήτημα ομορφιάς αλλά και υγείας

06 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Το επικεντρωμένο παραπάνω λίπος στην κοιλιακή χώρα εκτός από δυνητικό πρόβλημα υγείας (καθώς συνδέεται με το διαβήτη κι άλλα προβλήματα), αποτελεί και ένα από τα πιο συχνά προβλήματα εμφάνισης, είτε αφορά το κάτω μέρος της κοιλιάς στις γυναίκες, είτε το άνω μέρος στους άνδρες...  Σύμφωνα με ερευνητές από το Johns Hopkins University, η απώλεια του λίπους από την κοιλιά μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου και βέβαια υπάρχουν δοκιμασμένοι τρόποι να το καταφέρουμε...

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το Johns Hopkins, οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους σε σχέση με τις δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά. 

Οι ειδικοί προτείνουν εξάλλου να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως λαχανικά, φασόλια και άπαχο κρέας, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ανθυγιεινές θερμίδες.

Σημαντική είναι επίσης η τακτική σωματική δραστηριότητα, ιδανικά σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Kerry Stewart, διευθυντή Κλινικής και Ερευνητικής Φυσιολογίας στο Johns Hopkins, η άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που ενθαρρύνει το σώμα να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους. Συνιστώνται 30-60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης καθημερινά.

Μάλιστα συστήνεται ειδικά ένα είδος γυμναστικής... τα βάρη! Η προσθήκη προπόνησης ενδυνάμωσης στην καθημερινή μας άσκηση, μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μας μάζα. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε καθημερινά. 

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων καθώς αρκετά μπορεί να φαίνονται υγιεινά αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή υδατανθράκων. Για παράδειγμα, ορισμένα γιαούρτια που είναι χαμηλά σε λιπαρά, μπορεί να περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα από άλλα. Μάλιστα όσο πιο επεξεργασμένη και μη φυσική είναι μία τροφή, τόσο το χειρότερο.

Σχετικά Άρθρα