Κάνουμε γιορτές με "φωτεινό" πρόσωπο
23 Δεκεμβρίου 2019, 09:15
Η φωτοθεραπεία με υπέρυθρου φάσματος φως είναι μία μη επεμβατική διαδικασία η οποία, ακόμα κι αν πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν από το ρεβεγιόν, χαρίζει αισθητά πιο λείο και ανανεωμένο πρόσωπο.
Όπως μας εξηγεί η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη, το δέρμα, εκτός από την προστασία του σώματος από μολύνσεις, έχει σημαντικό κοσμητικό ρόλο. Η νεανική και όμορφη εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει θετικά την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική συμπεριφορά. Ωστόσο, ως το πιο μεγάλο όργανο του σώματος που εκτίθεται στο εξωτερικό περιβάλλον, το δέρμα επηρεάζεται τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες γήρανσης. Η γήρανση του δέρματος χαρακτηρίζεται από αφυδάτωση, εμφάνιση ρυτίδων, απώλεια της ελαστικότητας, χαλάρωση και τραχύτητα.
«Αυτή η διαδικασία γήρανσης συνοδεύεται από αλλαγές στα κύτταρα του δέρματος, καθώς και από δομικές και λειτουργικές μεταβολές του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η φωτοθεραπεία με ερυθρό φως είναι μια θεραπευτική τεχνική για την ανανέωση του δέρματος, η οποία χρησιμοποιεί ερυθρό ή υπέρυθρο, χαμηλού μήκους κύματος φως. Όταν εκτίθεται σε αυτό, το σώμα αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται στα κύτταρα, με συνέπεια αυτά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να αποκαθιστούν βλάβες», διευκρινίζει.
Διάφοροι τύποι φωτοθεραπευτικών συσκευών που παρέχουν επιλεγμένα μήκη κύματος και ελεγχόμενη δόση ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από γιατρούς για την αποκατάσταση ιστών και τραυμάτων, αλλά η δημοτικότητα της θεραπείας “απογειώθηκε” όταν εφαρμόστηκε στην Αισθητική Ιατρική. Κι αυτό διότι αποδείχθηκε αποτελεσματικότατη στην καταπολέμηση των ρυτίδων, των λεπτών γραμμών, των ουλών από ακμή αλλά και στην υπερμελάγχρωση της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο.
Η θεραπεία με χρήση φωτός υπέρυθρου φάσματος λειτουργεί παρέχοντας ασφαλή μήκη κύματος φωτός στο δέρμα (έως και 10 χιλιοστά βάθος) όπου απορροφάται από τα κύτταρα με τη μορφή ενέργειας (ATP- τριφωσφορική αδενοσίνη). Αυτό διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης από τους ινοβλάστες.